Yeni Dönem Başladı

Son iki yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırı sona erdi. Bu uygulamanın kalkmasıyla birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek ve bu çerçevede ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak.

Temmuz Ayı Kira Artışı

Temmuz ayının kira artış oranı, Haziran enflasyon rakamlarıyla netleşecek. Haziran ayı enflasyon verisi ise 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. Uzmanlar, Temmuz ayı kira zam oranının yüzde 65 seviyelerinde olabileceğini öngörüyor. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklanmıştı. İş yeri sahipleri, kira kontratlarının dolmasıyla bu oran üzerinden zam yapabildi. Ancak, yüzde 25 zam sınırı uygulandığı için bu oran konut kiralarında geçerli olmamıştı.

16 Milyon Emekliye 19.000 TL Nakit Avans Fırsatı! Ödemeler Sabah Hesaplarda 16 Milyon Emekliye 19.000 TL Nakit Avans Fırsatı! Ödemeler Sabah Hesaplarda

Kiracilara Az Once Duyuruldu Artik En Az Bu Kadar Yapilabilecek 1200 813554

Yeni Sistem Ne Getiriyor?

Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kira artış oranları yeniden tüketici enflasyonu üzerinden belirlenecek. Bu değişiklik, kira kontratlarının yenilendiği dönemde tarafların, TÜFE verilerini dikkate alarak kira artışını belirlemesini sağlayacak.

Bugünden itibaren geçerli olacak yeni sistem, hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli değişiklikler getiriyor. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, kira artış oranlarının daha yüksek seviyelere çıkması bekleniyor. Bu da hem kiracıları hem de ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

Sonuç

Kira artışlarında yüzde 25 sınırının kalkması, kiracıları ve ev sahiplerini yakından etkileyecek. Enflasyon oranlarının kira artışlarına doğrudan yansıyacak olması, kira bedellerinin belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Temmuz ayı itibarıyla uygulanacak yeni zam oranları, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek.

Editör: Haber Merkezi