1,2 milyon haneye şok! Elektrik yardımı kesiliyor 1,2 milyon haneye şok! Elektrik yardımı kesiliyor

"Kiracılar Konut Bulma Endişesi Taşıyor"

Özelmacıklı, mevcut kira artışlarının kiracılar üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu vurgulayarak, kiracıların yüzde 80'inin kendilerine uygun fiyatlarda bir konut bulamayacağına inandığını söyledi. Bu durumun piyasadaki arz eksikliğinden kaynaklandığını belirten uzman, sağlıklı bir kiralık konut arzı olmadan bu dengenin kolay kolay düzelmeyeceğine dikkat çekti.

Piyasada eski kiracılar ile yeni kiracılar arasında ciddi bir fark olduğunu belirten Özelmacıklı, yüzde 25’lik kira sınırlaması nedeniyle eski kiracılara yapılan zamların yetersiz kaldığını ifade etti. Özellikle yenilenen kira sözleşmelerinde kiralar, emsal bedellere oranla daha düşük kalıyor ve bu durum ev sahipleri için bir kayıp anlamına geliyor. Mal sahipleri, kiracılar üzerindeki zam baskısını artırmaya devam ederken, kiracılar ise yasalar çerçevesinde kiralarını ödemeye çalışıyor.

Kira Fiyatlarında Normalleşme Beklentisi

Kira fiyatlarında bir normalleşme olup olmayacağına dair açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, enflasyonun düşmesiyle birlikte kira fiyatlarındaki tansiyonun da azalacağını belirtti. TÜFE oranlarında düşüş yaşanmaya başladığını dile getiren uzman, kira artışlarının bu yıl sonuna kadar yüzde 50 seviyelerine yaklaşabileceğini öngördü. Ancak, kira fiyatlarının tamamen normalleşmesi için 2 ila 2,5 yıl sürebileceğini ekledi.

Her ne kadar kiracılar kira fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etse de, birçok ev sahibi de mağduriyet yaşıyor. Özellikle kiracısı TÜFE oranında zam yapan mal sahipleri, piyasa şartlarına göre düşük kira bedelleriyle karşı karşıya kalıyor. Bazı ev sahipleri, kiraya verdikleri evlerden elde ettikleri gelirle geçimini sağlarken, kira bedellerinin yeterli olmaması yaşamlarını zorlaştırıyor.

Editör: Şule Akyol