Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel ve konut kredileri için uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırarak sektöre önemli bir sinyal verdi. Bu kararın ardından kredi faizlerinin düşeceği beklentisi oluştu. Peki bu durum kredi kullanmayı düşünenler için ne anlama geliyor? İşte konuya dair detaylar ve uzman görüşleri...

120562127 Hi020765543

Kredi Risk Ağırlıkları Nedir?

BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel ve konut kredilerine yönelik ilave risk ağırlıkları uyguluyordu. Bu durum, bankaların daha fazla kredi verebilmesi için daha fazla sermaye tutmasını gerektiriyordu. Ancak alınan son karar ile bu ilave risk kaldırıldı. Peki, bu adım kredi faizlerini nasıl etkileyecek?

0X0 1673091063368

SGK uzmanı hesapladı: "Emekli olmak için iki kere düşünün" SGK uzmanı hesapladı: "Emekli olmak için iki kere düşünün"

Kredi Faizleri Düşecek mi?

Ekonomist Muhammet Bayram, BDDK’nın düzenlemesinin olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Bayram, bankaların maliyetlerinin düşmesiyle birlikte kredi faizlerinde de kademeli bir gerileme beklendiğini ifade etti. Özellikle konut kredi faizlerinin, geçtiğimiz dönemde yükselen iç talep nedeniyle arttığını ancak yeni düzenlemeyle düşüşe geçeceğini belirtti.

20303

Faiz Düşüşleri Ne Zaman Görülecek?

Şu an itibarıyla konut kredi faizleri yüzde 2.79 seviyelerine kadar çıktı. Ancak uzmanlar, faiz oranlarındaki düşüşün kademeli olarak gerçekleşeceğini ve hızlı bir şekilde düşüş beklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşu devam ederken, faizlerin daha hızlı düşmesi için gelecek yılın ilk çeyreğini beklemek daha doğru olabilir.

F59Ff7C2 B940 Eb11 80Fa A0369F7D1484

Kredi Çekmek İçin Beklemeli mi?

Uzmanlar, şu anda kredi çekmeyi düşünen vatandaşların acele etmemeleri gerektiğini vurguluyor. Özellikle yüksek faiz oranları nedeniyle, konut kredisi kullanacak kişilerin faiz oranlarının düşmesini beklemeleri daha avantajlı olabilir. Zorunlu bir durum yoksa kredi kullanmayı ertelemek, ileride daha uygun faiz oranlarından yararlanmayı sağlayabilir.

Kredi Faizi Ma0M Cover X0D A Cover

Uzmanlar Ne Diyor?

Bayram’a göre, şu an çekilen kredilerde faiz oranları, tüm vade süresi boyunca geçerli olacak. Bu yüzden yüksek faiz oranlarıyla kredi almak, uzun vadede geri ödeme sürecini zorlaştırabilir. Eğer kredi kullanmak zorunlu değilse, düşük faiz oranları için birkaç ay daha beklemek daha mantıklı olabilir.

616X321 Son Dakika Kredi Indirim Firsati Ziraat Bankasi Halkbank Vakifbank Konut Ihtiyac Ve Tasit Kredisi Faiz Orani Dustu 1572785101847

Faiz Düşüşü Beklenmeli mi?

Uzmanlar, faiz oranlarında kademeli bir düşüş beklerken, acil olmayan kredi taleplerinin ertelenmesini öneriyor. Faizlerdeki düşüşü beklemek, tüketicilerin daha uygun şartlarda kredi kullanmasını sağlayabilir.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Oğuzhan Saylar