Kurbanlık ve hisse fiyatları ne kadar?

Bu yıl kurbanlık ve hisse fiyatlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Özellikle kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş, kurbanlık fiyatlarına da yansıyor ve geçen yıla kıyasla neredeyse iki katına çıkıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için belirlenen fiyat aralıkları şu şekilde: büyükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında, küçükbaş hayvanlarda ise 250 ila 300 TL arasında değişiyor. Bu durumda, küçükbaş hayvanların fiyatı 13 bin ila 20 bin TL arasında seyrederken, büyükbaş hayvanların hisse fiyatı 20 bin ila 30 bin TL arasında olacak.

Her yıl Kurban Bayramı'nda pazara inen hayvan sayısında da bu yıl bir düşüş bekleniyor. Sektör oyuncuları, pazarlanacak hayvan sayısının geçmiş yıllara göre yaklaşık yüzde 20 azalacağını öngörüyor.

Vekalet fiyatları ne kadar?

B26Baaa716A70879E07649479A91B1A1 640X640

Vekalet yoluyla yapılan kesimlerde fiyatların düşük olması beklenirken, özellikle Afrika'daki ülkelerde bu kesimlerin Türkiye'ye göre daha uygun fiyatlarla gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ancak, henüz dernek veya vakıflar tarafından kurbanlık fiyatları açıklanmış değil. Vekalet yoluyla yapılan yurtiçi kesimlerde fiyatların, genellikle bu fiyatın yüzde 30 altında olması bekleniyor.

Özellikle Sudan gibi ülkelerde etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğuna dikkat çekiliyor ve burada vekaletle kesilecek kurbanlıkların Türkiye'nin yarı fiyatında olacağı öngörülüyor. Besiciler ise bayram öncesi hazırlıklarını tamamlamak üzere harekete geçmiş durumda, ancak yaşanan fiyat artışları nedeniyle bu yıl bir düşüş bekleniyor.

Kurban Qj9 D Cover

Kurbanlık bağışının ağırlıklı olarak yapıldığı Sudan gibi ülkelerde etin kilogram fiyatının Türkiye'ye göre oldukça düşük olduğu belirtiliyor ve bu durumun yurtdışı vekaletle kesimlerde artışa neden olabileceği ifade ediliyor.