Konya ve Eskişehir’deki yerel işletmelerde görülen kuş gribi vakaları, piyasanın genelinde bir sorun yaratmasa da bazı fırsatçılar, bu durumu kullanarak fiyatları artırdı. Ancak, sektör temsilcileri ve yumurta üreticileri, bu iddiaları yalanlayarak üretimin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtiyor. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye'de yılda 19 milyar yumurta üretildiğini ve bu üretimin iç piyasayı karşıladığını açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin yumurta üretiminde herhangi bir kesintiye gitmediğini ve ihtiyacı karşılayacak seviyede üretim yapıldığını vurguladı.
Yumurta Fiyatları Uçtu: 215 TL’ye Kadar Çıktı
Yumurta üreticisi, yumurtayı ortalama 3,60-3,70 TL arasında bir fiyata satıyor. Ancak, market raflarında ve pazarlarda fiyatlar 4 katına kadar çıkabiliyor. En uygun fiyatlı 30'lu yumurta kolileri dahi 140 TL'ye satılırken, bazı marketlerde bu fiyat 215 TL'ye kadar yükseldi. Son iki hafta içinde, yumurta fiyatları yüzde 35 oranında artış gösterdi.
Maliyetler Yükseldi, Fiyatlar Katlandı
Yumurta üretiminin maliyetlerinin büyük kısmını yem, ilaçlar, işçilik ve elektrik gibi giderler oluşturuyor. Ancak üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki büyük fark, dikkatleri aracıların ve marketlerin fiyat manipülasyonlarına çekiyor. Uzmanlar, bu tür fahiş fiyat artışlarına karşı tüketicileri uyarıyor. Tüketicilerin, olağan dışı fiyat artışlarını Ticaret Bakanlığı’na bildirmeleri gerektiği vurgulanıyor. e-Devlet üzerinden ya da ALO 175 Tüketici Hattı üzerinden şikayet yapılabileceği hatırlatılıyor.
Yumurta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüketicilerin, yumurta alırken ambalajda yer alan numaralara dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor. Organik veya serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurtalar "0" ve "1" numaralı etiketlerle satılırken, en uygun fiyatlı olan "3" numaralı yumurtalar kafes sistemiyle üretilen yumurtalar arasında yer alıyor.