Sigara üzerinden alınan vergilerde değişiklik yapıldı. Enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla sigarada nispi vergi oranı düşürüldü, maktu vergi tutarı artırıldı. Detaylar Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi...

2025 Yılı Emekli Maaş Zammı Tahminleri: Yılın İlk Zammı İçin Gözler Enflasyon Rakamlarında 2025 Yılı Emekli Maaş Zammı Tahminleri: Yılın İlk Zammı İçin Gözler Enflasyon Rakamlarında

Sigara Kullanımı

Sigarada Vergi Oranları Nasıl Değişti?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, sigaradan alınan özel tüketim vergisi oranlarında değişikliğe gidildi. Alınan kararla, sigaranın enflasyon üzerindeki etkilerini hafifletmek adına nispi vergi oranı %57’den %53,5’e düşürüldü. Bunun yanında, sigaradan alınan maktu vergi tutarı ise 5,7424 TL’den 7,8 TL’ye yükseltildi.

Sigaraya Zam Ötv

Vergi Düzenlemesi Nasıl Etkileyecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, yapılan bu değişiklik bütçede herhangi bir gelir kaybına yol açmayacak şekilde ayarlandı. Çarpan katsayısının 5,17'den 4,38’e düşürülmesiyle sigara fiyatlarına gelecek zam oranı da azaltıldı. Bu düzenlemeyle sigara üreticileri, 1 birimlik maliyet artışında sigara fiyatlarını artık 5,17 TL değil, 4,38 TL artırmak zorunda olacak.

Sigaraya Peş Peşe Zamlar Gelmişti

Son dönemde sigara fiyatlarına birçok zam yapıldı. Philip Morris, JTI ve British American Tobacco (BAT) sigara grupları, yeni fiyat listelerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Yapılan zamlarla birlikte JTI grubunda en ucuz sigara fiyatı 67 TL, en pahalı sigara fiyatı ise 81 TL oldu. Philip Morris grubunda en düşük fiyat 72 TL olurken, en yüksek fiyat 81 TL olarak belirlendi. BAT grubunda ise en pahalı sigara 89 TL’ye çıkarken, en ucuz sigara fiyatı 68 TL olarak açıklandı. Imperial Tobacco’nun zam sonrası en ucuz sigarası 65 TL, en pahalı sigarası ise 80 TL oldu.

Editör: Evrim Tuna Şahin