Sosyal medya içerik üreticilerine yönelik basit usulde vergileme uygulaması, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurslar, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetler sunanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğ, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu tebliğ, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerinin kazançlarını ticari kazanç olarak değerlendirmekte ve vergi süreçlerini daha basit hale getirmeyi amaçlamaktadır. Öngörülen bu düzenlemeyle, belirli faaliyetlerin ve kazanç unsurlarının daha kolay bir şekilde vergilendirilmesi hedefleniyor.

R59Z07Zkytoxdr2In15Xd.jpg 696X393

Yeni düzenlemeye göre, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricileri, 1 Ocak 2022'den itibaren elde ettikleri gelirlerini basit yöntemle beyan edebilecekler. Bu kapsamda, internet üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içeriklerin paylaşımı yoluyla elde edilen kazançlar da basit vergilendirme yöntemine dahil edilmiştir. Sosyal ağlar dışında, diğer elektronik platformlar üzerinden sağlanan hizmetlerin kazançları da bu istisnadan faydalanacak.

Buna ek olarak, bireysel kurslar, veri işleme, ürün tanıtımı gibi faaliyetlerde bulunanların kazançları, serbest meslek veya ticari kazanç olarak değerlendirilecek ve bu gelirler, Türkiye'de kurulu bankalarda açılacak hesaplar üzerinden %15 tevkifatla vergilendirilecektir.

Icerik Ureticileri

Sosyal medya içerik üreticilerinin, ikamet ettikleri yerin vergi dairesinden "193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi" alarak bir banka hesabı açtırmaları gerekecek. Bu hesaplara yatırılan hasılatın tamamı üzerinden bankalar vergi kesintisini yapacak. Eğer bu şartlar sağlanırsa, kazançlar istisna kapsamında değerlendirilecek ve mükelleflerin vergi beyannamesi vermelerine gerek kalmayacak.

0X0 Sosyal Medyada Icerik Uretenler Icin Yeni Duzenleme Hazine Ve Maliye Detylari Acikladi 1727335446288

Okullarda Yemek Yok, Ama İyilik Var: Askıda Tost Kampanyası Okullarda Yemek Yok, Ama İyilik Var: Askıda Tost Kampanyası

Ancak, kazancı 2024 yılı için 3 milyon lirayı aşan mükellefler beyanname vermek zorunda kalacak ve belgeli giderlerini düşerek safi kazanç üzerinden vergi hesaplayabilecekler. Bu yeni düzenleme ile sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricileri, fatura düzenleme ve defter tutma gibi yükümlülüklerden muaf tutulacaklar.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay