Denizli’nin Buldan ilçesinde yer alan ve 182 kuş türüne ev sahipliği yapan Süleymanlı Yayla Gölü, bu yılki kuraklık nedeniyle adeta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ziyaretçiler, göldeki su seviyesinin neredeyse sıfıra inmesinin ardından göl ve nilüferlerin durumunun acı verici olduğunu dile getiriyor.
Denizden 1.150 metre yükseklikte bulunan Yayla Gölü, Buldan’ın Süleymanlı Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklıklar ve düşük yağış miktarı, göldeki su seviyesinde önemli bir düşüşe neden oldu. 466,5 dekar yüzölçümüne sahip göl, tatlı su balıkları ve göç eden kuşlar için önemli bir yaşam alanıydı. Ancak bu yılki koşullar, göldeki ekosistemi ciddi şekilde tehdit ediyor.
Yayla Gölü çevresinde 95 bitki grubu bulunuyor; bunlardan 2’si endemik. Ancak kuraklık, bu zenginliği de tehdit ediyor. 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunan bu bölge, aynı zamanda turistik bir kamp yeri olarak da hizmet veriyor. Ancak mevsim normallerinin altında kalan yağışlar, gölde kuraklık etkilerini daha da belirgin hale getirdi.
"Bu Gölün Halini Görmek Acı Verici"
Şehir dışında yaşayan ve sık sık memleketine dönen avukat Salih Tosya, gölün geçmişteki güzelliklerini hatırlatarak, "Bu kadar güzel bir gölün bu halde olması acı verici," dedi. Yaz aylarında serinlemek için geldikleri yerin şu an kuruduğunu ifade eden Tosya, çevre kirliliğine de dikkat çekti. "İnsanlar burada piknik yaparken, doğaya saygı göstermiyor. Eğer kışın yeterince kar yağmazsa, önümüzdeki yıllarda tarımsal krizler yaşanabilir," diye ekledi.
Aykan Zorlu ise çözüm planlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. "Bu göl, çocukluğumuzun eğlence yeriydi. Küresel iklim değişikliği ve yağış eksikliği nedeniyle bu hale geldi. Yetkililere çağrıda bulunuyorum, acilen bir çözüm bulunmalı," şeklinde konuştu.