Türk Akademisi, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisinde uzlaşmaya vardığını duyurdu.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da merkezi bulunan Türk Akademisi, Türk Dil Kurumu ile işbirliği içinde 9-11 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen komisyonun 3. toplantısının başarılı bir şekilde tamamlandığını bildirdi.
Toplantının Amacı ve İçeriği
Açıklamada, TDT üyesi ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantının temel amacının, iki yıllık deneyimden faydalanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesini sonuçlandırmak olduğu belirtildi. İlk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin detaylı bir şekilde gözden geçirildiği ifade edildi. Komisyon üyeleri, alfabenin geliştirilmesi gereken yönleri tespit etti.
Sonuç olarak, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil ediyor.
Tarihi Öneme Sahip
Toplantının başarıyla sonuçlanması, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini artıracak tarihi bir adım olarak değerlendirildi. Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk dil mirasının korunmasına da katkı sağlayacak.
Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, süreçteki katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür etti. Ayrıca, tüm ilgili kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemeye davet edildi.