Tanju Özcan, Merih Demiral'ın ‘Bozkurt’ Heykelini Diktirdi Tanju Özcan, Merih Demiral'ın ‘Bozkurt’ Heykelini Diktirdi

Tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ olarak bilinen dev su böceği, Türkiye’de ilk kez Mersin sahillerinde görüntülendi. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, türün aslında parmak veya ayak kopartmadığını, ancak basit yaralanmalara neden olabileceğini belirtti.

Kapak 113020

Mersin'de İlk Kez Görüldü!

Dev su böceği, Silifke ilçesi Akkum ve Boğsak koylarında ortaya çıktı. Prof. Dr. Ayas, yapılan incelemelerde iki birey tespit ettiklerini ifade etti. Akkum’da bir dalış sırasında karşılaştıkları böceği tanımladıklarını ve bu türün halk arasında ‘ayak ısıran’ olarak bilindiğini aktardı.

Fotograf 1 Xidt Z6X7

Adaptasyon Yeteneği

Prof. Dr. Ayas, bu türün tatlı su ortamından deniz ortamına adapte olduğunu belirtti. "Tatlı sularda beslenen, pusu kuran ve özellikle kurbağa ile balık gibi omurgalılarla beslenen bir tür. Deniz ortamına uyum sağlaması, tatlı sulardan deniz suyuna geçiş yapabilmesi gerçekten ilginç" dedi. Daha önce benzer adaptasyonların Rodos ve Kıbrıs’ta gözlemlendiğini belirten Ayas, bu durumu Türkiye’de ilk kez Mersin sahillerinde gördüklerini vurguladı.

V I K Lm D C D

Turizm Üzerindeki Etkisi

Prof. Dr. Ayas, bu türün turizm açısından potansiyel etkileri olabileceğine dikkat çekti. "Halk arasında yanlış anlaşılan bir durum var; bu türün ciddi yaralanmalara neden olmadığını ancak basit yaralanmalara yol açabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden izlenmesi önemli" dedi. Mersin Üniversitesi, önümüzdeki yıllarda bu türün dağılımını ve popülasyonunu takip edeceğini açıkladı.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay