En düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesinde olan yaklaşık 1,7 milyon emekli ise temmuz ayında 'sıfır zam' ile karşılaştı. İktidar ise en düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarmayı planlıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Halk TV'de yaptığı açıklamada, AKP ekonomi yönetiminin yeni emeklilik sistemi için adımlar atmaya hazırlandığını belirtti. Tezel'e göre, bu yeni sistemde emeklilik yaşının artırılması ve aylık bağlama oranlarının değiştirilmesi öngörülüyor.

Paralar hesaplara geçti: Bakan Göktaş duyurdu Paralar hesaplara geçti: Bakan Göktaş duyurdu

Tezel, 2008 sonrasında uygulanan aylık bağlama oranının şu anki yüzde 28 seviyesinden daha da düşürüleceğini ve yaklaşık yüzde 15'e çekilebileceğini ifade etti. Bu durumun, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan oranı daha da düşüreceği ve emeklilerin maaşlarında önemli ölçüde azalmalara neden olabileceği anlamına geliyor.

2008 yılında yapılan düşüşle birlikte emekli aylık bağlama oranı düşmüş, bu da emekli maaşlarının düşmesine yol açmıştı. Bu sorunu çözmek adına ise intibak yasası adı verilen süreç işletilmiş ve farklılıkların ortadan kaldırılması hedeflenmişti.

Kaynak: cumhuriyet