Yeni Düzenleme ile Gıda Güvenliği Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ni güncelleyerek gıda güvenilirliğini artırmayı, tüketiciyi yanıltmayı önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi hedefliyor. Bu düzenleme, Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili tüzükleri doğrultusunda yapıldı. Artık A sınıfı yumurtaların raf ömrü, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olacak.

AB tüzüğüne göre, A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli. Aksi halde, bu yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilecek.

0X0 Yumurta Satisinda Damga Uygulamasi Basliyor 1523708079332

İnsana ve Doğaya Duyarlı Tüketim

Karadut Dizisi Neler Sunuyor? Oyuncu Kadrosu, Hikaye ve Karakterler Hakkında Tüm Detaylar! Karadut Dizisi Neler Sunuyor? Oyuncu Kadrosu, Hikaye ve Karakterler Hakkında Tüm Detaylar!

İbrahim Afyon, yumurtaların uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda daha uzun süre tüketilebileceğini vurguladı. Marketlerde 15 veya 20. günde alınan yumurtaların, evde buzdolabında 35-40 gün bekletilerek hala kullanılabileceğini ifade etti. Bu durumun milli bir israf olduğunu belirten Afyon, "Uygun koşullarda muhafaza edilen yumurtalar, tüketim açısından daha verimli hale gelebilir," dedi.

Afyon, marketlerde yapılan denetimlerin devam edeceğine dikkat çekerek, yumurtaların 28 gün içerisinde nihai tüketiciye ulaştırılmasının zorunlu olduğunu açıkladı. "28 günden sonra raflardan toplanacak," diyen Afyon, bu süre zarfında yumurtaların tüketilmesi gerektiğini belirtti.

5C8E603907291C1D74062821

Bilinçlendirme ve Eğitim

YUM-BİR Başkanı, vatandaşların yumurtaların ömrü hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine sebep olmamış ve aşırı sıcaklıklara maruz kalmamış yumurtaların daha uzun ömürlü olabileceğini aktardı. Ayrıca, bazı ülkelerde yumurtaların 90 günde tüketildiğini, ancak Türkiye’nin AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz aldığını söyledi.

Bu yeni düzenlemeler, yumurta tüketiminde hem israfı önlemeyi hem de gıda güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi