2025’te KİMLERİN BORCU SİLİNECEK?
Yeni yıl öncesi milyonlarca yurttaşı ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) düzenlemeleri gündemde. 2024 yılı sonu itibarıyla 9 milyon kişinin toplam 103,9 milyar TL'yi aşan GSS borcuyla karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yasa teklifiyle, ödeme gücü olmayan 400 bin yurttaşın 250 milyon TL'yi aşan borcunun silinmesi planlanıyor. Ayrıca, 2015’ten itibaren biriken borçların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle erteleneceği ifade ediliyor.
GSS NEDİR VE KİMLERİ KAPSIYOR?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), Türkiye'deki 85 milyon yurttaşın sağlık hizmetlerinden faydalanmasını amaçlayan zorunlu bir sistemdir. İşveren yanında çalışan 4/a'lılar, kendi işini yapan 4/b'liler, kamu çalışanı 4/c'liler ve gelir testi sonucunda ödeme gücü olmayanlar bu kapsamda yer alır. Ayrıca şeref aylığı alanlar, işsizlik ödeneği yararlananlar, yabancı uyruklu öğrenciler ve koruyucu tedbir kararı bulunan kadınlar da GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
GSS PRİMLERİ NASIL HESAPLANIYOR?
Gelir testi sonuçlarına göre, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor. Geliri bu sınırın üzerinde olanlar ise brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Bu kapsamda 2024 yılı için prim ücreti aylık 600 TL olarak belirlendi.
BORÇLAR NASIL SİLİNİYOR?
2025 yılı itibarıyla ödeme gücü bulunmayan 400 bin kişinin toplam 250 milyon TL’lik borcu silinecek. Ayrıca, 2015’ten bu yana biriken milyarlarca liralık GSS borcu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bir yıl süreyle ertelenecek. Bu karar, geçim sıkıntısı yaşayan yurttaşlara büyük bir nefes aldıracak.
GSS BORCU NEDEN BİRİKİYOR?
Çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin, primlerini dışarıdan ödemesi gerekiyor. Ödeme yapılmadığında, her ay borç yazılıyor. Gelir testi yaptırmayanların ise otomatik olarak brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında borç çıkarılıyor. Bu borçlar zamanında ödenmediğinde faiz yükü birikiyor ve sağlık hizmetlerine erişim engelleniyor.
GELİR TESTİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Gelir testi yaptırmak isteyenler, ikamet ettikleri bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat veya e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Prim borçları ise banka şubeleri, internet bankacılığı, PTT ve ATM’lerden ödenebiliyor.