Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığı ve buna bağlı ölümler artış göstermeye devam ediyor. Son yıllarda en dikkat çeken uyuşturucu türlerinden biri olan metamfetamin, halk arasında "kristal" adıyla biliniyor ve kullanıcılarını fiziksel olarak “zombi” görünümüne büründürüyor. 2023 yılında uyuşturucu bağlantılı ölümlerin yüzde 42,6'sı metamfetaminden kaynaklandı.

Uyusturucu Ticareti Sucu Cezasi

Uyuşturucu Kullanımı ve Metamfetaminin Yıkıcı Etkisi

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre, 2022 yılında 246 bin 237, 2023 yılında ise yüzde 2,3 artışla 251 bin 851 uyuşturucu olayı yaşandı. Bu olaylarda 313 bin 416 kişi şüpheli olarak yakalandı.

1686605816 Uyussturucu Ticareti Sucu

Metamfetamin, merkezi sinir sistemini etkileyen güçlü bir sentetik madde olarak ciddi fiziksel ve psikolojik tahribata neden oluyor. Bağımlı bireylerde hızla yıkıma yol açan bu madde, hem kullanıcıların hem de toplumun sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.

Uyusturucu Madde Kullanma Uzerinde Bulundurma Sucu

2023'te Madde Kaynaklı 300 Ölüm

Geçtiğimiz yıl doğrudan uyuşturucu maddelere bağlı olarak 300 ölüm yaşandı. Bu ölümlerin 148’i, Türkiye’de giderek yaygınlaşan metamfetamin kullanımıyla ilişkiliydi. 2023 yılında metamfetamin kullanımına bağlı ölümlerin oranı yüzde 46,3’e yükseldi. Son beş yılda, bu madde nedeniyle toplam 601 kişi hayatını kaybetti.

Uyusturucu Maddelerin Tanimi

Türkiye Uyuşturucuda Hedef Ülke Olma Yolunda

Metamfetamin ticareti Türkiye’de hızla artarken, ülke hem kaçakçılıkta hem de ticarette hedef ve transit ülke konumuna geldi. 2023 yılında gümrük muhafaza ekipleri, toplam 3 ton 332 kilogram metamfetaminin ülkeye girişini engelledi. Bu miktar, kayıtların tutulduğu 2015 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Dvsthumb

Uyuşturucu Tedavi Merkezlerinde Metamfetamin Tedavisi

Türkiye genelinde uyuşturucu bağımlılığı tedavisi için açılan merkezlere başvuranların yüzde 37,1’i metamfetamin bağımlılığı nedeniyle tedavi görüyor. 60 merkezde toplam 16 bin 291 başvuru yapılırken, mükerrer vakalar çıkarıldığında bu rakam 13 bin 168 kişi olarak kaydedildi. Metamfetamin bağımlılığı tedavisi görenlerin sayısı her geçen gün artarken, bu maddeye yönelik mücadele de hız kazanıyor.

Uyusturucu Saticilari Kovalamaca Sonucu Yakalandi 2190

Metamfetaminle Mücadele İçin Yoğun Çalışmalar

TÜİK açıkladı! Türkiye'de ortalama yaşam süresi kaç yıl? TÜİK açıkladı! Türkiye'de ortalama yaşam süresi kaç yıl?

Türkiye’de uyuşturucu madde kaçakçılığı ve ticaretiyle mücadele, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlarla koordineli olarak yürütülüyor. Ülkede uyuşturucuyla mücadeleye yönelik yeni tedbirlerin alınması ve mevcut yasaların daha da sıkılaştırılması bekleniyor.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Haber Merkezi