Dünya AIDS Günü: Farkındalık ve Mücadele

Dünya AIDS Günü, küresel çapta HIV/AIDS farkındalığını artırmak ve bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla her yıl 1 Aralık'ta kutlanmaktadır. Bu gün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988 yılında HIV/AIDS ile mücadelede toplumları bilinçlendirmek için belirlenmiştir. Ülkemizde de 1 Aralık, HIV/AIDS ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ve duyarlılık oluşturma fırsatı olarak değerlendirilmektedir.

Aids Günü-1

HIV ve AIDS: Tanım ve Bulaşma Yolları

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), bağışıklık sistemini etkileyen ve vücuda zarar veren bir virüstür. HIV taşıyan kişiler, "HIV pozitif" olarak adlandırılır. Bu virüs, vücut direncini azaltarak insanları daha savunmasız hale getirir. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflattıktan sonra gelişen bir hastalık durumudur.

HIV enfeksiyonu, cinsel temas, ortak enjektörlerle madde kullanımı, enfekte kan ve kan ürünlerinin teması, anneden bebeğe geçiş sırasında ve emzirme döneminde bulaşabilir. Bu bulaşma yolları sebebiyle HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilir.

Aids

Küresel Durum ve Ülkemizdeki Durum

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2020 raporuna göre, HIV enfeksiyonu dünya genelinde artarak devam etmektedir. Epideminin başlangıcından itibaren 75.7 milyon kişi HIV ile enfekte olmuş, 32.7 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Ülkemizde ise 1985 yılından itibaren doğrulama testi pozitif tespit edilen 25,809 HIV pozitif kişi ve 1958 AIDS vakası bildirilmiştir. Vakaların %81'i erkek, %19'u kadın olup, %15.6'sı yabancı uyruklu kişilerdir. HIV enfeksiyonunun en fazla görüldüğü yaş grupları ise 25-29 ve 30-34 yaş aralığındadır.

Editör: Evrim Tuna Şahin