İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü ulusların refah toplumu haline dönüşüm süreçleri üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verdi.

Ekonomik Başarıların Sırrı

Bu üç ekonomist, ulusların zenginleşmesini sağlamak için coğrafi ve ekonomik farklılıkları olan ülkeleri kıyaslayarak, kurumların yapısının bu süreçteki kritik rolünü ortaya koymuşlardır. Ödül komitesinin başkanı Jakob Svensson, "Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak, günümüzün en büyük zorluklarından biri. Daron Acemoğlu ve ekibinin çığır açıcı araştırmaları sayesinde, ülkelerin neden başarılı olup olamadıklarını daha iyi anlıyoruz," dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’na Zorla Getirilme Kararı İptal Edildi Kemal Kılıçdaroğlu’na Zorla Getirilme Kararı İptal Edildi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Daron Acemoğlu Kimdir?

Araştırmanın Önemi

Nobel komitesi tarafından yapılan açıklamada, "Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar, ekonomik büyüme veya olumlu değişim yaratamaz. Ödül sahiplerinin araştırmaları, bu durumun nedenlerini anlamamıza yardımcı oluyor," ifadesine yer verildi.

Müstehcenlik Suçlamasıyla Tutuklanan Jahrein, Tahliye Edildi Müstehcenlik Suçlamasıyla Tutuklanan Jahrein, Tahliye Edildi

Daron Acemoğlu’nun Tepkisi

Acemoğlu, ödülü aldıktan sonra yaptığı açıklamada, "İyi bir kariyer hayali kurarsınız, ama bu onun çok daha üzerinde, zirvesinde bir şey. Harika bir sürpriz ve büyük bir onur," dedi.

Sedat Peker’den "Köfteci Yusuf" Davasına İlişkin Açıklamalar Sedat Peker’den "Köfteci Yusuf" Davasına İlişkin Açıklamalar

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Kaynak: Haber Merkezi