Emekli Maaş Zammı Nasıl Hesaplanacak?

Emekli maaşlarına yapılacak zamlar, 2024 yılının son altı aylık enflasyon farkına göre belirlenecek. TÜİK’in verilerine göre, Temmuz ve Ağustos aylarında toplamda yüzde 5.77’lik bir enflasyon farkı oluştu. Geriye kalan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamları ise Ocak 2025’teki maaş zamlarına doğrudan etki edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan KPSS’siz Memur Alımı: Başvurularda Son Günler! Milli Eğitim Bakanlığı’ndan KPSS’siz Memur Alımı: Başvurularda Son Günler!

Merkez Bankası tarafından açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,14 olarak açıklandı. Bu rakamlar, 2025 yılında emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranının şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak. 12 aylık TÜFE beklentisinin yüzde 27,49 olarak hesaplanması, maaşlara yansıyacak zammın ne kadar olacağı konusunda şimdiden ipuçları veriyor.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Farklı Zam Oranları

2025 yılı için memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranları ise toplu sözleşme gereği ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda ise yüzde 5 olarak belirlenmiş durumda. Ancak enflasyon farkının bu oranların üzerinde kalması halinde, memur ve memur emeklileri için ekstra enflasyon farkı zammı uygulanacak.

Ocak 2025’te emeklilerin maaşlarına yansıyacak zam oranları, ülkenin ekonomik durumunu ve emeklilerin alım gücünü doğrudan etkileyecek. Yapılacak zamlar, emeklilerin hayat standartlarını iyileştirme adına büyük önem taşıyor.

Editör: Şule Akyol