TÜRK-İŞ'in her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Haziran 2024 sonuçları, çalışanların geçim koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkilerini ortaya koydu. Bu araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan "açlık sınırı" 18 bin 978 lira 77 kuruş olarak belirlendi. Türkiye'de net asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırının asgari ücreti yaklaşık 2 bin TL aştığı görülüyor.

605489 Image1

Aynı araştırmaya göre, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplamını ifade eden "yoksulluk sınırı" ise 61 bin 820 lira 10 kuruş olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 24 bin 614 lira olarak belirlendi.

İslam Memiş’ten Yatırımcılara Uyarı: Gümüş, Altına Göre Ucuz Değil Bedava! İslam Memiş’ten Yatırımcılara Uyarı: Gümüş, Altına Göre Ucuz Değil Bedava!

Ankara'daki Gıda Harcamalarındaki Artış

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,05 olarak gerçekleşti. Son 12 ayda ise bu oran yüzde 82,96'yı buldu. Haziran ayında ortalama sebze kilogram fiyatı 34 lira, meyve kilogram fiyatı ise 57 lira oldu.

Asgari Ucret Aclik Sinirinin Altina Dustu 165915 20230731

Gıda Ürünlerinde Fiyat Değişiklikleri

Haziran ayında süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında önemli bir değişiklik gözlenmedi. Dana ve kuzu eti fiyatları Kurban Bayramı'nın etkisiyle bir miktar azalırken, tavuk eti fiyatları sabit kaldı. Nohut ve kırmızı mercimek fiyatları 3 lira, kuru fasulye ve yeşil mercimek fiyatları ise 5 lira arttı. Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağı fiyatlarında kısmi artış görülürken, margarin, siyah ve yeşil zeytin fiyatları sabit kaldı. Çay fiyatlarında hafif bir artış yaşanırken, şeker fiyatlarında kısmi bir düşüş tespit edildi.

Editör: Haber Merkezi