2004 yılında özelleştirilen ve yıllardır TÜVTÜRK tarafından yürütülen araç muayene hizmetlerinin ihale süreci yeniden başladı. 20 yıllık sözleşme süresinin dolmasıyla birlikte devlet, araç muayene istasyonlarının işletmesini yeniden özelleştirmeye hazırlanıyor. Ancak, bu özelleştirme kararına karşı çıkanlar da var. 

Araç Muayenesinde Yeni Dönem! Tüvtürk Devri Bitiyor 4

İhaleye Kimler Katıldı, TÜVTÜRK Neden Yok?

Yeni dönemde TÜVTÜRK ihalede yer almadı. Bunun yerine üç yeni ortak girişim grubu teklif verdi:

  • Doğuş Tem Ortak Girişim Grubu (Doğuş Holding AŞ - Tem Kocaeli Araç Muayene İstasyonları İşletim ve Ticaret AŞ)

  • AGTT Ortak Girişim Grubu (Aktur Araç Muayene AŞ - TÜV SÜD Aktiengesellschaft - GGK Yapı - Test Taşıt Muayene AŞ)

  • MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat - Opus Group AB - VTV Norte SA)

TÜVTÜRK’ün ortaklarından biri olan AKTUR, AGTT grubu içinde yer aldı. Ancak Doğuş Grubu, bu kez ihaleye tek başına girerek dikkat çekti.

Araç Muayenesinde Yeni Dönem! Tüvtürk Devri Bitiyor 3

Araç Sahipleri Neden Tepkili?

3 ilde yoğun kar bekleniyor! İşte kar yağışı beklenen illerimiz 3 ilde yoğun kar bekleniyor! İşte kar yağışı beklenen illerimiz

Araç sahipleri, muayene ücretlerinin yüksek olmasından ve özel şirketlerin kâr odaklı çalışmasından şikâyetçi. Peki, devlet bu süreci devralarak daha uygun fiyatlarla hizmet sunabilir mi?

Emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nihat Kurtiç’e göre, araç muayene hizmetlerinin kamu tarafından yürütülmesi daha güvenilir ve hesaplı olabilir. Kurtiç, 2004 yılındaki özelleştirmenin amacına ulaşmadığını ve muayene ücretlerinin gereksiz yere arttığını belirtiyor.

Araç Muayenesinde Yeni Dönem! Tüvtürk Devri Bitiyor
Araç Muayenesini Kamu Yapmalı mı?

Özelleştirme kararına karşı çıkanlar, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) oluşturulabileceğini savunuyor. Ayrıca, devletin muayene sürecini kontrol etmesiyle birlikte fiyatların daha makul seviyelere çekilebileceği belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ