Şanlıurfa, Neolitik Araştırmalara Ev Sahipliği Yapıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da ilk kez düzenlenecek olan Dünya Neolitik Kongresi, arkeoloji dünyasının gözlerini Türkiye’ye çevirecek. Bu kongre, 64 farklı ülkeden bilim insanlarını bir araya getirerek, Neolitik Çağ’a dair yapılan çalışmaları paylaşmayı ve tartışmayı hedefliyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe ile başlayan Taş Tepeler Projesi, Neolitik Dönem’in ilk izlerini barındırıyor. Bu önemli kongre, hem Göbeklitepe'nin mirasını dünyaya tanıtmayı hem de arkeolojik araştırmaların geleceğine ışık tutmayı amaçlıyor. Kongrede, farklı kıtaların ve kültürlerin Neolitik Dönem'deki izleri detaylı olarak incelenecek.

Chery'den Büyük Fırsat: Yüzde 0 Faiz ile SUV Sahibi Olun, Üstelik Egea’dan Bile Uygun Fiyatlar! Chery'den Büyük Fırsat: Yüzde 0 Faiz ile SUV Sahibi Olun, Üstelik Egea’dan Bile Uygun Fiyatlar!

Katılımda Büyük İlgi

Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, kongrenin Şanlıurfa’da düzenlenmesinin tarihi açıdan büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Karul, şu ana kadar 702 bildiri ve 61 poster başvurusunun alındığını, kongreye yaklaşık 1000 katılımcının beklendiğini belirtti. Özellikle Neolitik Çağ uzmanları için bir araya gelme fırsatı sunacak olan kongrenin, dünya çapında arkeolojik araştırmalara yön verecek yeni fikirlerin doğmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Kongre sadece bilim insanlarına değil, aynı zamanda arkeolojiye meraklı kişilere de açık olacak. Ancak sınırlı katılım nedeniyle ilgi duyanların kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kongre, Neolitik Çağ’a dair merak edilen sorulara ışık tutacak ve bu alandaki bilimsel çalışmaları geniş kitlelere ulaştıracak.

Editör: Şule Akyol