Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin ikinci aşamasının başlatıldığını duyurdu. Projenin 4 pilot ilde 2 bin 100 kadın işveren ve 2 bin 100 kadın işçiyi kapsayacağını belirten Işıkhan, yeni projeyle kadınların istihdam piyasasında daha güçlü bir yer edinmesini hedeflediklerini açıkladı.
Kadın İstihdamında Yeni Adımlar Neler?
Bakan Işıkhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nın Kadınları: Yüzyılın Kadın İstihdamı İş-Pozitif Tanıtım Programı"nda yaptığı konuşmada, daha verimli ve kalıcı istihdam politikaları geliştirme hedeflerinin altını çizdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin ikinci ayağının hayata geçirildiğini duyuran Işıkhan, proje kapsamında kadın işverenlere ilave istihdam sağlayacakları kadın işçiler için asgari ücretin net tutarına kadar hibe desteği sunulacağını belirtti.
Projenin Hedefi Nedir?
Kadınların iş piyasasında karşılaştıkları haksız rekabeti azaltmayı ve onları daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan bu projenin pilot uygulamaları İstanbul, Ankara, Samsun ve Aydın’da gerçekleştirilecek. 19 Ağustos itibarıyla e-Devlet üzerinden başvuruların alınacağı projeyle kadın girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor.
Kadın İstihdamının Artırılması İçin Neden Önemli?
Bakan Işıkhan, konuşmasında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın kadınların gücü olmadan mümkün olmadığını vurguladı. Kadınların toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projelerin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Işıkhan, genç ve engelli bireylerin de istihdama katılmalarını sağlayacak benzer projelerin yakın zamanda hayata geçirileceğini müjdeledi.
İş Pozitif Programı Neleri Kapsıyor?
Bakan Işıkhan, Türkiye’nin farklı bölgelerinde devam eden “İş Pozitif Kadın İstihdamı Programı”na da değindi. Programın, iş arayan ile işverenin çevrimiçi bir araya gelebileceği bir işbirliği sistemi sunduğunu belirten Işıkhan, 10 bakanlığın proje ortağı olduğu sistemin bugüne kadar yaklaşık 420 bin kadının işe yerleşmesine aracılık ettiğini ifade etti.
Kadınların İstihdamda Güçlenmesi İçin Ne Tür Destekler Sağlanıyor?
Kadın istihdamının artırılmasına yönelik atılan adımların, kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlenmesine katkı sağladığını belirten Işıkhan, bu anlayışla mesleki danışmanlıktan sosyal güvenliğe kadar birçok alanda kadınlara destek vermeye devam ettiklerini vurguladı. Kadınların iş gücüne katılımı ile birlikte ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir olacağına inandıklarını belirten Işıkhan, projenin daha geniş bir kitleye ulaşması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kadınların Türkiye Yüzyılı’ndaki Rolü Ne Olacak?
Konuşmasının sonunda Türkiye Yüzyılı vizyonunun kadınların katkısıyla şekilleneceğini belirten Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhuriyetin ikinci yüzyılını kadınların da katkısıyla inşa edeceklerini ifade etti. Kadınların her sektörde ve meslekte yer aldığını belirten Işıkhan, bu gücün Türkiye’nin gelişimine büyük katkı sunduğunu dile getirdi.