Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık tarihe karıştı... Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık tarihe karıştı...

Asmalı, Anadolu’da geçim şartlarının ve kira dengesinin daha iyi olduğunu vurgulayarak, bölgesel asgari ücret uygulamasının yeniden gündeme gelmesi gerektiğini savunuyor.

Bolgesel Asgari Ucret Talebi Ortaligi Tartisma Baslatti 23 Yil Uygulanmisti 17288913312472

MÜSİAD Başkanı'nın Açıklamaları

Asmalı, İstanbul ile Anadolu arasındaki hayat koşullarının çok farklı olduğunu ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin bölgesel asgari ücreti kaldırdığına dikkat çekti. "Anadolu'nun hem geçim şartları daha iyi hem kira fiyatları daha düşük," diyen Asmalı, bölgesel asgari ücretin yeniden uygulanmasının önemine işaret etti. Özellikle kira farkının 10 bin liraya ulaştığını belirten Asmalı, "Asgari ücretin üçte ikisine çalışırım diyenler var," ifadesini kullandı.

Bolgesel Asgari Ucret Tartismasi 7495

Sendikaların ve Uzmanların Karşı Çıkışı

Ancak bölgesel asgari ücret önerisine sendikalar ve çalışma hayatı uzmanları karşı çıkıyor. Sosyal Politikalar Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bölgesel asgari ücretin üniter devlet sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabileceğine vurgu yaptı. Çelik, "Bölgesel asgari ücret dipsiz bir kuyudur. Metropoliten kentlerde, aynı şehir içinde bile ciddi yaşam farkları söz konusu olduğu için hangi bölgelere nasıl uygulanacağı ciddi bir tartışma konusu olacaktır," dedi.

618225C55Cf3B02430F94792-2

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise, "İşçilik ücretlerini aşağı çekmek için yapmayacakları öneri kalmayacak," şeklinde bir değerlendirme yaptı.

6707Eb0B824Fa615F43Bd324

Geçmişteki Uygulamalar 

Türkiye'de, 1951-1974 yılları arasında uygulanan bölgesel asgari ücret sistemi, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde sona erdirilmişti.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Oğuzhan Saylar