Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti, antik kent ve Sarayköy ilçesinde Kurtuluş Savaşı dönemine ait siperler buldu. Bu, ilk kez bir kazı çalışmasıyla gün yüzüne çıkarılan siperler arasında yer alıyor.

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, siperlerin tespitinde dönemin askeri belgeleri, uydu görüntüleri ve hava araçlarının kullanıldığını belirtti. Kazı çalışmaları sırasında, antik kentteki siperde silah parçaları, mermiler ve konserveler gibi birçok önemli buluntuya ulaşıldı. Ekip, aynı zamanda Sarayköy’ün Tosunlar Mahallesi’nde iki yeni siper daha keşfetti.

Sinir Krizi Geçiren Kişi, ATM'lere Saldırdı Sinir Krizi Geçiren Kişi, ATM'lere Saldırdı

Doç. Dr. Duman, "Kentin kuzeyindeki Tiyatro Tepesi mevkisinde 1920-1922 yıllarına ait yaklaşık 200 metre uzunluğunda siperler bulduk. Bu siperler, yaklaşık 1.5 metre derinliğinde ve 80 santimetre genişliğinde. Toplamda 4,200 metrekarelik bir alan kaplıyor," dedi.

Denizli’de Kurtuluş Savaşı döneminden kalma siperler bulundu

Kazılarda, hem Yunan hem de Türk askerlerinin çatışmalarına dair birçok kalıntıya ulaşıldığını kaydeden Duman, "Bunlar arasında mermi kalıntıları, boş fişek kovanları ve askerlerin kullandığı konserveler bulunuyor. Elde edilen buluntuların bir kısmı restorasyondan geçerek, bu yıl açılan Denizli Kent Müzesinde sergileniyor," ifadelerini kullandı.

Muhabbet Kuşlarını Suni Teneffüsle Kurtarmaya Çalıştılar Muhabbet Kuşlarını Suni Teneffüsle Kurtarmaya Çalıştılar

Geçmişe Bir Kapı Açıldı

Süleymanlı Yayla Gölü’nde Nilüferler Balçığa Saplandı Süleymanlı Yayla Gölü’nde Nilüferler Balçığa Saplandı

Doç. Dr. Duman, "Bu siperlerde yapılan kazılar, Denizli’nin Milli Mücadele dönemindeki rolünü somut bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu alandaki belgelerden hareketle, daha önce var olduğu bilinen siperlerin keşfi, geçmişe dair önemli bir kapı açıyor," dedi.

Kazı çalışmalarında, siperlerin varlığı önceden biliniyordu ve 1920’li yıllara ait askeri belgelerde bu siperlerin yerleri belirtilmişti. Doç. Dr. Duman, "Bu bilgiler ışığında, hava ve uydu görüntüleriyle siperleri tespit ettik," diyerek süreci özetledi.

8 yaşındaki çocuğun okul dönüşünde feci ölümü 8 yaşındaki çocuğun okul dönüşünde feci ölümü

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Kaynak: IHA