Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti, antik kent ve Sarayköy ilçesinde Kurtuluş Savaşı dönemine ait siperler buldu. Bu, ilk kez bir kazı çalışmasıyla gün yüzüne çıkarılan siperler arasında yer alıyor.
Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, siperlerin tespitinde dönemin askeri belgeleri, uydu görüntüleri ve hava araçlarının kullanıldığını belirtti. Kazı çalışmaları sırasında, antik kentteki siperde silah parçaları, mermiler ve konserveler gibi birçok önemli buluntuya ulaşıldı. Ekip, aynı zamanda Sarayköy’ün Tosunlar Mahallesi’nde iki yeni siper daha keşfetti.
Doç. Dr. Duman, "Kentin kuzeyindeki Tiyatro Tepesi mevkisinde 1920-1922 yıllarına ait yaklaşık 200 metre uzunluğunda siperler bulduk. Bu siperler, yaklaşık 1.5 metre derinliğinde ve 80 santimetre genişliğinde. Toplamda 4,200 metrekarelik bir alan kaplıyor," dedi.
Kazılarda, hem Yunan hem de Türk askerlerinin çatışmalarına dair birçok kalıntıya ulaşıldığını kaydeden Duman, "Bunlar arasında mermi kalıntıları, boş fişek kovanları ve askerlerin kullandığı konserveler bulunuyor. Elde edilen buluntuların bir kısmı restorasyondan geçerek, bu yıl açılan Denizli Kent Müzesinde sergileniyor," ifadelerini kullandı.
Geçmişe Bir Kapı Açıldı
Doç. Dr. Duman, "Bu siperlerde yapılan kazılar, Denizli’nin Milli Mücadele dönemindeki rolünü somut bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu alandaki belgelerden hareketle, daha önce var olduğu bilinen siperlerin keşfi, geçmişe dair önemli bir kapı açıyor," dedi.
Kazı çalışmalarında, siperlerin varlığı önceden biliniyordu ve 1920’li yıllara ait askeri belgelerde bu siperlerin yerleri belirtilmişti. Doç. Dr. Duman, "Bu bilgiler ışığında, hava ve uydu görüntüleriyle siperleri tespit ettik," diyerek süreci özetledi.