Geçen gün Burdur Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ömer Faruk Gündüzalp'in basın açıklaması dikkatimi çekti.
Sayın Gündüzalp;
Burdur'da mevsimsel kuraklığın hidrolojik kuraklığa dönüştüğünü, rekolte kaybının %50'yi aşabileceğini, tarımsal üretimde ağır bir yıl geçirdiklerini ve acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
Ayrıca,
Üretimin sürdürülebilirliği açısından tarım arazileri için kuraklık desteği, hayvancılık için ek yem desteği verilmeli, Çiftçi Kredileri ertelenmelidir." dedi.
Bu konu çok önemli...
Bende bu konuda aynı fikirdeyim ve Çiftçilerimize destek konusunda yetkililerimizin daha hassas davranacağını düşünüyorum.
HATIRALAR
Kızılkaya-Bucak-Burdur bölgemizde geçim kaynağı genelde tarım ve hayvancılıktır. Bucak ilçemiz sanayicilikte ön plana çıksada tarımsal üretimde de yeri büyüktür.
Çocukluğum Kızılkaya'da geçti.
Beldemizde Yuva ovasıyla beraber ekilebilir 30 bin dekar arazimiz vardır. Genelde buğday ve arpa ekimi olur. Sulama suyumuz yoktur. Bölgemiz çiftçileri çok bilinçli bir ekim yapmasına rağmen sulama sistemi olmadığı için yağmur suyu çok önem kazanmaktadır. Hatırladığım kadarıyla seksenli ÿıllardan önce belde içerisinde küçük kanallar kazılarak tarımsal su ihtiyacı karşılanmıştı. Ancak o su kaynağıda gerek kuraklık gerekse diğer sebeplerden kurudu. Daha sonra 1986 veya 1987 yılında Belediye tarafından İller bankasına yeraltı suyu için etüt çalışması yaptırılmış. Belediye başkanlığı yaptığım dönemlerde İller bankasına yine aynı yeraltı suyu için bende etüt çalışması yaptırmıştım. Ancak bölgemizi bir havza olarak düşünürsek bu alanda tarımsal sulama için yeterli su kaynağı bulamadık. Çiftçilerimizin bir kısmı kendi olanaklarıyla su kuyuları açsa da bu yeterli düzeyde olmadı.
Artık bölgemizde çiftçilerimizin tek dayanağı yağmur suyu...
Bu konuyla ilgili hatırladığım tatlı anılarımdan biriside şudur.
Bölgemizde yaşayan halkımızın bir kısmı kış aylarında Antalya'da ikamet eder. Tarlalarına buğday veya arpa ekimini yaptıktan sonra Antalya'ya göçerlerdi.
Belediye başkanlığı yaptığım dönemlerde Nisan ve Mayıs aylarında beni telefonla ararlar, hal hatırdan sonra mutlaka köyde yağmur varmı? Yağmur yağdı mı? diye sorarlardı.
Yağmur berekettir...
Tüm Çiftçilerimize bol ve bereketli yıllar geçirmesini temenni ediyorum.
Kuraklık sebebiyle sıkıntı yaşayacak olan Çiftçilerimize gerek yetkililerin gerek milletvekillerimizin gerekse de devletimizin yardımcı olacağından eminim.
Tüm hemşerilerimize selam ve saygılarımı sunuyorum.