Yörüklerin zorluklar karşısında pes etmemeleri, kültürlerine sahip çıkan son derece pratik zekalı kişiler olması beni oldukça etkilemiştir.

Atatürk; 

“Arkadaşlar gidip Toros Dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez“ demiştir.

Muazzam bir söz...

Başka bir söze gerek yok!

YÖRÜK FESTİVALİ 

Hafta sonu Düzlerçamı bölgemizde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 3'ncü Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali gerçekleşti. 

Emeği geçenlere teşekkürler. 

TARİH

Osmanlı Devleti kayıtlarına göre;

Bölgemizde ve Antalya yöresinde en bilinen yörükler,

Karakoyunlu, Akkoyunlu, Tekeli, Karakeçili, Akkeçili, Sarıkeçili, Aksığırlı, Fettahlı, Hacımehmetli, Güzelbeyli, Honamlı (Recepli ), Ötgünlü, Saçıkaralı, Töngüşlü, Kızılışıklı, Çoşlu, Solaklı aşiretleridir.

Benim bildiğim kadarıyla Kızılkaya bölgemizde genelde Sarıkeçili yörükleri bulunmaktaydı. Ancak Burdur tarihini okurken Kızılkaya bölgemizde yaşayan yörüklerle ilgili kısım ilgimi çekmişti.

Şöyleki;

Burdur Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. 

Karakoyunlular, Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.

HATIRALAR

Çocukluğum Kızılkaya Kasabasında geçti. Eski Pazaravdan köyü yolu üzerinde dedemin bağ evi vardı. Okula başlayıncaya kadar günümün çoğunlu bu bağ evinde geçti diyebiliriz.

Dedemin bağ evinin biraz ilerisinde sık sık gittiğimiz bir ev vardı. Bu evde çok sevimli, bir o kadar zeki ve şakacı, uzunca beyaz sakallı bir dedemiz yaşardı. Yörüktü ve geleneklerine çok bağlıydı. Konuşması ve anlatımı çok güzeldi. Çocukluk halimle oturur onu dinlerdim.

Ayrıca bu Yörük dedemizin çok önemli tespitleri vardı. Hava durumunu biliyor gibiydi. 

Mesela şu gün yağmur yağacak veya kar yağacak derdi!!!

Dediği gibi olurdu...

O yaşlarda, bu durum benim çok dikkatimi çekerdi!

Daha sonra büyüyünce ve bazı kitapları araştırınca bu durumun yörüklerimiz için normal olduğunu anladım.

Şöyleki"

Eskiden çobanlar, günlük ve haftalık hava durumlarını keçilerin hareketlerinden tahmin edebiliyormuş. 

Keçinin kuyruğu havada ise hava açık. Kuyruk inik ise kısa sürede yağmur gelecektir. 

Karnı doyduğu halde otlamaya ve aşırı yeme içgüdüsüyle hareket ediyor ise hava bozulacaktır. 

Ağıla erken dönerse tufana benzer olumsuz hava durumu yaşanacaktır. 

GERÇEKTEN ENTERESAN