Önceki yazımızda kısa süre içerisinde Burdur'un Kültür Turizmi açısından en önemli illerden birisi olacağını söylemiştik.
İlimiz olan Burdur günümüze ulaşan antik miras bakımından en zengin illerimizden birisidir. Ayrıca birçok doğal güzelliğe ve yöresel ürünlere sahiptir.
Ancak önemli olan,
TANITIM TANITIM TANITIM
Burdur ilimiz Antalya-İzmir-Ankara-İstanbul yolu üzerinde, Burdur gölü kenarında harika bir şehirdir.
Tanıtım açısından önemli olduğunu düşündüğüm bir önerim var...
Öncelikle Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi şehrimize eğitim ve öğretim açısından çok büyük değer katmıştır. Şehrimize ekonomik katkısı da çok büyüktür. Konum olarakta çok güzel bir yerdedir. Antalya istikametinden gelirken Burdur girişinde sol tarafta harika bir kampüs sizi karşılar. Gerek tepedeki konumu gerekse gece ışıklandırmasıyla sizi cezbeder. Üniversite, Burdur'un tanıtımı için çok önemli...
Ancak Burdur çıkışında yani İzmir-Ankara-İstanbul istikametinden Burdur'a gelirken tanıtım açısından eksiklik var !!!
Önerimiz,
Bu alanda yine yol üzerinde hafif bir tepe olabilir. Yaklaşık 33 dekarlık bir alan gerekli. Bu alanda Burdur Merkez ve İlçelerin tanıtımı olacak.
Şöyleki;
Bu alanda ilimiz ve ilçelerimiz dahil 3'er dekarlık 11 alan bulunacak. Bu alanda ilçelerde bulunan antik kentlerin belirli ölçekte ufaltılmış maketleri yapılacak. (Hangi ilçeye aitse o alanda) Ancak bu maketlerin gece ışıklandırması olacak. Şehrin Üniversite girişi gibi cazip olmalı.
Doğal güzelliklerin bulunduğu yerlerin resimleri, tanıtım yazıları, ilçelerin tarihçeleri, yöresel ürünlerin neler olduğunu gösterir resimlerin bulunduğu panolar ışıklandırmasıyla uygun alanlarda olmalıdır. Ayrıca bu bölümlerde yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar, lokantalar, kafeler bulunmalı. Sosyal donatı alanlarıyla harika bir kompleks olmalı.
Örneğin, 11 alan yerleşkesi,
1) Burdur Merkez
İnsuyu Mağarası, Bakibey Konağı, Taşoda Konağı, Mısırlılar Evi, Burdur gölü göçmen kuşları, Hacılar Höyüğü, lavanta bahçelerinin görsel resimleri panoda olmalıdır.
Yöresel ürünler pazarında ceviz ezmesi, lokantada Burdur şişi
2) Bucak
Kremna Antik Kenti, Milyos Antik Kenti,
Susuz Han, İncirhan Kervansarayı, Kızkapan
Ufaktılmış küçük maketleri ve görsel resimleri kendi alanına yerleşmelidir.
Yöresel ürünler bölümünde Bucak salebi olmalıdır.
3) Gölhisar
Kibyra Antik kentinin ufaltılmış maketi bulunmalı ve teke yöresinin en önemli müzik ve folklor kültürü barındırdığı için CURA sergilenmelidir
4) Karamanlı
Karamanlı'ya özgü sarnıçlar sergilenmeli. Yöresel ürün olarak testi kebabı ve kömbesi mutlaka olmalıdır.
5) Çavdır
Tarihi geçmişi ön plana çıkarılmalıdır. Yöresel ürünler görsel olarak panoda yer almalıdır. Domates, patates, çörek otu ve haşhaş.
6) Ağlasun
Sagalassos'un ufaltılmış maketi yer almalı ve yöresel ürün olarak kiraz ön plana çıkarılmalıdır.
7) Çeltikçi
Geçmiş tarihi ön plana çıkarılmalıdır
Sebze ürünleri meşhurdur
8) Tefenni
Geçmiş tarihi ön plana çıkarılmalı ve yöresel ürün olarak Tefenni rezenesi ve böbrek hastalarına adeta derman haline gelen barutlu suyu ön plana çıkarılmalıdır.
9) Yeşilova
Doğal güzelliğiyle meşhur olan Salda Gölü görsel resimlerle ön plana çıkarılmalıdır.
10) Altınyayla (Dirmil)
Balboura Antik Kenti, ufaltılmış maketi olmalı. Yöresel müzik aleti SİPSİ sergilenmeli ve dirmil kebabı lokantalarda servis edilmelidir
11) Kemer
Kemer yaylası görsel resimlerle ön plana çıkarılmalıdır.
Bu 35 dekarlık yol kenarında bulunacak olan alan sosyal donatı alanlarıyla, yöresel ürünleriyle, lokanta, kafeler ve antik kentlerin ışıklandırılmış maketleriyle şehrimiz girişini cazip hale dönüştürür.
NAÇİZANE ÖNERİMİZDİR