Birleşmiş Markalar Derneği, piyasaya müdahale çağrısında bulunurken, TESK ise “Mülk sahiplerinin fahiş artışlarının yanı sıra yüzde 20 stopaj vergisi de bizi zor durumda bırakıyor. Lütfen vergi almasınlar” açıklamasında bulundu.

66Ff8F9B031Ae244B1366F3A

Daire fiyatına çeyiz seti: Kayıt dışı para transferi mi yapılıyor? Daire fiyatına çeyiz seti: Kayıt dışı para transferi mi yapılıyor?

Esnaf Kiralarla Mücadele Ediyor

Kira zamlarının sınırlandırılmaması, dükkan ve mağaza kiralarının son dört yılda yüzde 300’den fazla artmasına neden oldu. Esnaf, artan kiralarla başa çıkmakta zorlanırken, bu durum ürün fiyatlarına da zam olarak yansıyor.

Birleşik Markalar Derneği (BMD), emlak piyasasında kira düzenlemesi yapılması çağrısında bulunurken, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Mülk sahiplerinin yüksek artışları bizi mahvediyor. Devletin en azından stopaj gelirinden vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

66Ff8F9A031Ae244B1366F34

Kiralar Artmaya Devam Ediyor

Eva Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, Türkiye genelinde işyeri kiraları son bir yılda yüzde 70’i aşan bir artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta BMD, bu sorunun çözümü için acil toplantılar düzenleyerek yasal düzenlemeler talep etti.

Palandöken, dükkân kiralarından çift vergi alındığını belirterek, “10 bin liralık kiraya aslında 12 bin lira ödüyoruz. Mal sahibinden de kira vergisi alınıyor. Kamu, dükkân kirasından çift vergi alıyor. Bu verginin kaldırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştük, ‘ilgileniyoruz’ dediler” diye konuştu.

66Ff8F9B031Ae244B1366F3D

Esnafın Geleceği Tehlikede

Kiraların artış göstermesi nedeniyle kalıcı esnaf sayısının azaldığını vurgulayan Palandöken, “Eskiden 10-20 yıl aynı yerde çalışan esnaflar vardı, şimdi bu süre 3 yıla düştü. İşler iyi gitse bile mal sahibi yüksek zam talep ediyor. İyi gitmezse, kirayı ödeyemediği için dükkan kapanıyor” ifadelerini kullandı.

Vergi İndirimine İhtiyaç Var

Zuhal Balsarı, Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı, esnaf için vergi indirimine ihtiyaç olduğunu belirtirken, yerel yönetimlerin ticari bölgelerdeki kira artışlarını izleyip düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Editör: Evrim Tuna Şahin