Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda uygulanan İşgücü Uyum Programı'nı (İUP) protesto etmek için bir araya geldi. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlenen eylemde, şube başkanı Eyüp Bülent Miran, programın birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade etti.

Miran, İUP'nin iş güvencesi olmayan, adil ve yeterli bir gelir sunmayan, sosyal güvencesiz bir çalışma modeli olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunmuyor. Aynı zamanda bir emek sömürüsü niteliği taşıyor,” dedi.

A W291076 04

Cinayet Kurbanı İşitme Engelli Nihal’in Kemikleri Bulundu Cinayet Kurbanı İşitme Engelli Nihal’in Kemikleri Bulundu

Yetersiz Başvurular ve Palyatif Çözümler

Projenin daha önce yeterli başvuru almadığını belirten Miran, “Kısmi süreli çalışma öneren, asgari ücretin altında gelir sağlayan ve sosyal güvencesiz bir sistemin talep görmeyeceği aşikardır. Bu nedenle okulların temizlik ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamakta etkili olamayacağı ortadadır,” dedi.

Eğitim kurumlarının personel ihtiyacının kadrolu memur statüsünde karşılanamadığını, bu nedenle okul-aile birliklerinin ve İŞKUR'un geçici istihdam programlarının devreye girdiğini ifade etti. Miran, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İUP kapsamında ihtiyaçların karşılanacağını ancak bu sistemin yeterli olmayacağını belirtti.

Otomobil ve Kamyonet Çarpıştı: Alkollü Sürücü Tehditler Savurdu Otomobil ve Kamyonet Çarpıştı: Alkollü Sürücü Tehditler Savurdu

Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi'nden İUP Protestosu

Çözüm İçin Acil Müdahale Gerekiyor

Miran, İUP'nin sınırlı çalışma süresiyle okul hizmetlerinin sürdürülemeyeceğini ve gerekli hizmetlerin verilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın, Çalışma Bakanı ile yaptığı görüşmelerin ardından İUP kapsamındaki ücretin 12 bin TL'ye çıkarılması yönünde bir çalışma yapılacağına dair açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. Ancak bu çözümün yetersiz olduğunu belirtti.

Kaza Yapan Kadın Sürücü Şoka Girdi, Kapıyı Açmakta Zorlandı Kaza Yapan Kadın Sürücü Şoka Girdi, Kapıyı Açmakta Zorlandı

Kaynak: IHA