Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan’a gerçekleştirdiği iki günlük ziyaretin ardından Türkiye’ye dönerken gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti üyeleriyle tokalaşmasının ardından yeniden gündeme gelen "yeni çözüm süreci" tartışmalarına ilişkin konuşan Erdoğan, "Her zaman varız" ifadesini kullandı.
Erdoğan, "Bölgemizdeki gelişmelere baktığımızda, ülkemizdeki huzur ve barış iklimini güçlendirmek herkes için faydalıdır" dedi. Bahçeli'nin diyalog çağrısını olumlu bulduğunu belirten Erdoğan, bu adımın Türkiye'nin demokrasi mücadelesi için anlamlı olduğunu vurguladı.
Terörle Mücadele ve Barış Vurgusu
Cumhurbaşkanı, terör yöntemleriyle sorunların çözülemeyeceğini belirterek, "Meseleleri terör dışı yöntemlerle çözmeye her zaman hazırız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, toplumun farklı kesimlerinin sürece dahil edilmesinin önemine de dikkat çekerek, bu tür adımların artmasının toplumsal mutabakatı güçlendireceğini dile getirdi.
Bahçeli, 1 Ekim’de TBMM Grup Toplantısı'nda, "Herkesin elini husumet tetiğinden çekmesi" gerektiğini vurgulamıştı. Aynı gün, Bahçeli’nin DEM Parti sıralarındaki milletvekilleriyle içten bir şekilde selamlaşması dikkat çekti. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, bu tokalaşmanın "siyasetin doğasında" olduğunu ve özel bir anlam çıkarılmaması gerektiğini belirtti.
Çözüm Süreci Nedir?
Çözüm süreci, 2013-2015 yılları arasında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Türk devleti arasında başlatılan müzakereleri ifade etmektedir. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacı taşımaktaydı ve PKK'nın silah bırakması gibi adımlar içermekteydi. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla süreç sona erdi.
PKK, 1978 yılında kurulmuş ve uluslararası düzeyde terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan 1999'dan beri İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır.