Kiralarda Elden Ödeme Neden Yasaklandı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle, kiralarda elden ödeme yönteminin kaldırıldığı duyuruldu. Tebliğde, kiracıların ve ev sahiplerinin kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden gerçekleştirmeleri zorunlu kılındı. Ödemeler, bu kurumlarca düzenlenen belgelerle kanıtlanacak.

2025 bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? 2025 bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

62358E2Bfff5971A3867174A

Elden Ödeme Yapanlara Cezalar Kapıda

Kirayı elden ödemeye devam edenler için ağır cezalar uygulanacak. Her bir elden ödeme işlemi için kira tutarının %10’u kadar ceza kesilecek ve bu cezanın miktarı 5 bin TL’den az olmayacak. Ayrıca, cezaların toplamı bir takvim yılı içinde 20 milyon TL'yi geçemeyecek.

Bonus670X360 1

Kısa Süreli Kiralamalar da Kapsamda

Tebliğ, haftalık ve günlük kiralamalar gibi kısa süreli konut kiralamalarında da geçerli olacak. Ödemelerin belgelendirilmesi bu tür kiralamalar için de zorunlu hale geldi. Hisseli gayrimenkullerde ise kira bedelinin tamamının bir kişiye ödenmesi belgelendirme yükümlülüğünü karşılayacak.

Kapora

Kendini İhbar Edenlere Ceza Yok

Elden ödeme yapan kişiler, ödeme yaptıktan sonra 5 iş günü içinde durumu bildirmeleri halinde özel usulsüzlük cezasından muaf tutulacaklar. Ancak ödeme yapmayanlar için cezalar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Editör: Evrim Tuna Şahin