Ünlü oyuncu Hazal Kaya, Mevzular Açık Mikrofon programında, yıllar önce rol aldığı Adını Feriha Koydum dizisinde yer almasını istemediği bir sahneyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bekaret kontrolü sahnesine karşı çıkan Kaya, bu konuda eski rol arkadaşı Ayşegül Çıdamlı'nın kendisi hakkında aşağılayıcı yorumlar yaptığını öne sürdü.

Hazal Kaya Bekaret Sahnesi Aciklamasi 2 670Fc48D452F0

Hazal Kaya Bekaret Sahnesine Neden Karşı Çıktı?

Hazal Kaya, dizide yer alan bekaret kontrolü sahnesine şiddetle karşı çıktığını belirtti. Kaya, bu sahnenin Feriha karakterinin yaşadığı travmayı tam anlamıyla yansıtmadığını ve doğru bir şekilde işlenmediğini savunarak, "Bu sahne şiddet içeriyor ama devamında kız sevgilisinin yanına gidiyor. Böyle bir sahne olacaktıysa bu şiddeti gerçekten anlatmalıydık, anlatmıyorsak hiç çekmemeliydik." dedi.

“Rol arkadaşım aslında beni aşağılamak için söylemişti”

Annesi Mor Çatı’nın kurucularından olan Hazal Kaya, bekaret kontrolü sahnesini neden çekmediğiyle ilgili şunları söyledi:

Zuhal Topal'la Yemekteyiz: Züleyha Şehitoğlu Kimdir? Zuhal Topal'la Yemekteyiz: Züleyha Şehitoğlu Kimdir?

“Seneler önce benim böyle bir anda tırnak içinde kıymete binmemin de mimarı aslında beni aşağılamaya çalışan Hemcins'in bir rol arkadaşımdı. Sene 2012 miydi benim aylarca magazinde paramparça edildiğim ‘Adını Feriha koydum’ bittikten sonra… Rol arkadaşım, ‘Bekaret kontrolü sahnesi vardı oynamak istemedi’ derken bunu aslında benim çok da akıllı bir kadın olmadığım, diziyi ciddiye aldığım gibi bir bir şey, beni aşağılamak için anlattığı bir hikayeydi bu. Ben bile unutmuştum böyle bir şey yaptığımı ‘Çok da akıllı bir kızcağız değil işte. Bu insanların Feriha gibi karakterlerin başına işte gerçek hayatta tırnak içinde geliyor bunlar. Ama o işte oynamak istemedi’ filan gibi… Orada aslında ben şunu yapmaya çalışmıştım; keşke o sahneyi çekseydik ve gerçekten Feriha karakterinin başına, neredeyse tecavüz kadar sert bir deneyim olan bu bekaret kontrolü sahnesi yaşansaydı, biz de kızın ne kadar perişan olduğunu izleyebilseydik.”

"Anlatacaksak anlatalım; anlatmayacaksak, hiç çekmeyelim sahneyi" 

“Devamı öyle gelmiyordu sahnenin. Devamında sevgisinin yanına gidiyordu. Ben de ‘kadın bedenine ne kadar büyük bir şiddet uygulandığını neden anlatmıyoruz. Anlatacaksak anlatalım. Anlatmayacaksak, manitasının yanına gidecekse o zaman hiç çekmeyelim böyle bir sahneyi. Karşı çıksın devam edelim’ gibi bir yerden ifade etmiştim derdimi. Ama görüyorum ki bu evet bazı sahneler gerçekten sonu başı düşünmeden tasarlanıyor. Bazen edilen laf nereye gidiyor bilinmiyor evet. Ama çoğu zaman da hikayeleri anlatma biçimimize artık bir sansür haline geldi, benim bu hareketim örnek gösterilerek ‘Hazal böyle yapmıştı, siz niye yapmadınız’ diye. Halbuki orada hikayenin anlatılabilmesi için bazen olanca sertliğiyle o sahneyi izlememiz gerekiyor. Devamında karakterlerin hayatından ne tür yansımaları oluyor görebilmek adına."

563D3A68F018Fb32C8Ee1F2E

Ayşegül Çıdamlı'dan Hazal Kaya'ya Sert Eleştiri

Ayşegül Çıdamlı ise bu tartışmayla ilgili yaptığı açıklamalarda, Hazal Kaya’nın role gereğinden fazla duygusal yaklaştığını ve gerçeği rolüyle karıştırdığını söyledi. Çıdamlı, "Hazal bu sahneye çok fazla tepki gösterdi. Kendisine 'Bu sahneyi sen yaşamıyorsun, karakterin yaşıyor' demiştim ama dinlemedi. Annesinin Mor Çatı’nın kurucuları arasında yer alması da bu sahneye olan tepkisini daha da artırmıştı" dedi.

Sosyal Medyada Tartışma Büyüdü

İki oyuncunun açıklamaları, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Kadına şiddet ve kadın hakları konularının yoğun bir şekilde tartışıldığı bu dönemde, Hazal Kaya’nın açıklamaları destek bulurken, Ayşegül Çıdamlı’nın sözleri eleştirilere neden oldu.

Editör: Evrim Tuna Şahin