Yıldırım, Muğla'nın Akyaka bölgesinde yaşayan doğasever Yasemin Silier'in paylaştığı bitki fotoğraflarından ilham alarak araştırmalara başladı. Emekli İngilizce öğretmeni Bülent Elmas ile Göcek Tüneli yakınındaki alanda yapılan çalışmalar sonucunda örnekler toplayan Yıldırım, bu türün literatürde kaydının olmadığını belirledi.

Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile birlikte çalışmalarını derinleştiren Yıldırım, Türkiye'deki onosma cinsi uzmanı Prof. Dr. Rıza Binzet'i sürece dahil etti. Hazırlanan bilimsel makale, Yeni Zelanda kökenli Phytotaxa Dergisi'nde yayımlanarak "Onosma serpentinica" adıyla resmi olarak bilim literatürüne girdi.

PTT 2024'te Personel Alımı Yapacak mı? Başvuru şartları neler? PTT 2024'te Personel Alımı Yapacak mı? Başvuru şartları neler?


Prof. Dr. Hasan Yıldırım, yaptığı açıklamada, Muğla emceği olarak adlandırdıkları yeni türün Anadolu'nun doğu ve güneyinde yaygın olan kaya emceği türünden farklı olduğunu vurguladı. Bu türün sadece Fethiye sınırlarında keşfedildiğini ve ülkemiz için endemik bir tür olduğunu belirtti. Türkiye'de emzik otu veya emcek otu olarak bilinen bu grupta toplam tür sayısının 105'e çıktığını, bunlardan 62 tanesinin ülkemize özgü endemik türler olduğunu ifade etti.


Yıldırım, dünya genelinde onosma cinsi bitkilerinin Kuzeybatı, Güneybatı ve Doğu Asya, Orta Doğu ve Akdeniz Havzası'nda yayıldığını ve toplamda 300 tür civarında olduğunu belirtirken, ülkemizdeki bu zengin çeşitliliğin önemine dikkat çekti. Muğla emceği olarak adlandırılan yeni türün neslinin korunması için tür eylem çalışmalarının başlatılmasının gerekliliğini vurguladı ve çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: Haber Merkezi