Büyük zam geliyor: En az 1000 TL olacak Büyük zam geliyor: En az 1000 TL olacak

Son günlerde Türkiye'de eğitimdeki yoksulluk gündemdeki yerini koruyor. Öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi önerisi mecliste reddedilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024-2028 stratejik planında bu talebe yer verilmedi. Sivas'ta ise bir kantinci, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek olmak amacıyla "askıda tost" uygulamasını hayata geçirdi.

66Fe4E16A24F5Ddddef8B73A

Yoksulluk Giderek Derinleşiyor
PISA verilerine göre, her beş çocuktan biri, maddi imkansızlıklar nedeniyle okula aç gidiyor. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, taşımalı eğitim alan ve öğle yemeği verilen öğrenci sayısı geçen yıl 166 bin kişi azaldı. Ancak yemek için ayrılan bütçe, enflasyonun altında kalarak sadece yüzde 21,9 artırıldı.

1727944841206 Askida Tost Cocuklarin Yuzunu Guldurdu 419119 116581

Ücretsiz Yemek Talebi Reddedildi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın stratejik planında, öğrenci ve velilerin ücretsiz yemek taleplerine yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadı. 2022 yılında TBMM'de yapılan bütçe görüşmelerinde, muhalefet partileri okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için ek bütçe teklifi sunmuştu; ancak bu teklif, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde verilen ücretsiz okul yemekleri de resmi bir açıklama yapılmadan kaldırıldı.

Askida Tost Cocuklarin Yuzunu Guldurdu 10 17887499 Amp

Sivas'ta "Askıda Tost" Uygulaması

Sivas'taki Dörteylül Ortaokulu’nda kantin işleten Ümit Alpan, 30 TL karşılığında "askıda tost" uygulamasını başlattı. Kampanyaya yurtiçi ve yurtdışından birçok destekçi katıldı. Şu ana kadar yapılan bağış sayısı 1248'e ulaştı. İhtiyaç sahibi öğrenciler, okulun rehberlik öğretmenleri tarafından belirleniyor. Alpan, "Bu dönemde ihtiyaç sahibi ailelerin sayısının arttığını gördük. Eşimle birlikte nasıl bir çözüm üretebiliriz diye düşündük ve askıda tost uygulamasını hayata geçirdik" diye ifade etti.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay