Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Banka, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda herhangi bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" açıklamasında bulundu.

TCMB, üst üste yedinci toplantısında da faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi %50,00 olarak belirlendi. Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı ise 21 Kasım’da gerçekleşecek.

merkez bankası faiz oranı

Açıklamada, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği vurgulandı. Üçüncü çeyreğe ilişkin verilerin, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyondaki düşüşü destekleyecek seviyelere yaklaştığını gösterdiği belirtildi. Temel mal enflasyonunun düşük seyrettiği, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturmaya devam ettiğini kaydetti. Sıkı para politikası duruşunun, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlanarak, aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği öngörülüyor.

merkez bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmelere karşı parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için ilave makroihtiyati adımlar atacağını da duyurdu. Likidite koşulları ise sürekli olarak izlenecek.

Yavuz Bingöl'ün Düğün Davetiyesi Ortaya Çıktı! Yavuz Bingöl'ün Düğün Davetiyesi Ortaya Çıktı!

Ayrıca, Merkez Bankası, faiz kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde alacağını belirtti. Enflasyon ve ana eğilimine ilişkin göstergeler dikkatle takip edilecek ve Merkez Bankası, fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacak.

Berrak Tüzünataç'ın cesur dergi çekimi! Kime benzetildi? Berrak Tüzünataç'ın cesur dergi çekimi! Kime benzetildi?

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Bir günde ne kadar vergi ödüyoruz? İşte cebinizden çıkan tutar Bir günde ne kadar vergi ödüyoruz? İşte cebinizden çıkan tutar

Kaynak: Haber Merkezi