Türkiye’de SUV Tercihi Zirveye Çıktı

SUV’ların popülaritesi, otomotiv pazarında büyük bir dönüşümü beraberinde getirdi. 2024 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’de toplam 605 bin 639 otomobil satıldı ve bu satışların yüzde 55’i SUV modellerden oluştu. Yerden yüksek araçlara olan talep hızla artarken, sedan araçların pazar payı yüzde 26’da kaldı. Hatchback modeller ise yüzde 17’lik bir pay alarak, pazarın gerileyen segmentlerinden biri oldu.

Bir zamanlar Türkiye pazarında en çok tercih edilen sedan otomobiller, yerlerini SUV modellerine kaptırdı. 2017 yılında pazarın yüzde 50’sine hakim olan sedanlar, bugün büyük bir düşüş yaşayarak SUV’ların gerisinde kaldı. Hatchback araçlar da aynı dönemde önemli bir kayıp yaşadı, pazar payları yüzde 29’dan yüzde 17’ye geriledi. Sedan ve hatchback araçlardaki bu düşüş, SUV segmentinin hızla büyümesinin en büyük göstergesi oldu.

Türkiye'de En Fazla Kredi Kullanan Sektörler Açıklandı Türkiye'de En Fazla Kredi Kullanan Sektörler Açıklandı

B-SUV Segmentine Yoğun İlgi

2024’ün ilk 8 ayında SUV segmentinde en çok tercih edilen marka Chery oldu. Markanın Tiggo 8 Pro ve Tiggo 7 Pro modelleri, SUV pazarının zirvesinde yer alırken, Fiat Egea Cross üçüncü sırayı aldı. Türkiye’nin yerli üretimi Togg T10X ise dördüncü sırada yer buldu. İlk 5’e girmeyi başaran bir diğer model ise Dacia Duster oldu.

B-SUV segmenti de Türkiye pazarında büyük ilgi görüyor. Özellikle Dacia Sandero Stepway, Ağustos ayında bin 347 adet satışla en çok tercih edilen B-SUV modeli oldu. Modelin 2024’ün ilk 8 ayında toplam satış rakamı 7 bin 885 adete ulaştı. Sandero’yu Peugeot 2008 ve Opel Mokka takip etti.

Editör: Şule Akyol