Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul işlemlerinde gerçek satış bedelinin tapuda beyan edilmesi için çalışmalarını hızlandırdı. Meclis açıldığında gündeme gelmesi beklenen yeni düzenleme, emlakta kayıt dışılığı önlemeyi hedefliyor.

Dr F R E Em4 H2

Tapuda Fiyat Oyunu Nedir?

Türkiye'de gayrimenkul alım satımlarında, tapu harcı ödenirken düşük beyan yoluyla vergi kaçırılması sıkça karşılaşılan bir sorun. Tapu harcı, satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanıyor, ancak gerçek satış değerinin altında gösterilmesiyle hem alıcı hem satıcı daha az vergi ödüyor.

Dükkan kiraları esnafı bitiriyor! 4 yılda yüzde 300’lük artış Dükkan kiraları esnafı bitiriyor! 4 yılda yüzde 300’lük artış

300520181536039348215 2 41

Bakanlıktan Saha Denetimleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu sorunu çözmek amacıyla çeşitli analiz çalışmaları ve denetimler yürütüyor. Vatandaşlar, beyanname vermeleri gereken konularda uyarılarla bilgilendiriliyor. Amacın, gayrimenkul gelirlerinin kayıt altına alınması ve doğru beyanların teşvik edilmesi olduğu belirtiliyor.

Tapu Belgesi 2

Değer Haritası Geliyor

Türkiye'de gayrimenkul değerlerinde çeşitli karmaşalar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tapuda doğru değerin beyan edilmesi için bir "değer haritası" oluşturulacağını belirtiyor. Bu haritanın, alım satımlarda kazançların doğru vergilendirilmesini sağlamak için büyük bir adım olacağı vurgulanıyor.

X O Ofb5 W Qm Uu Xyn F Pe Wgw Ug

"Değer Barışı" ve Harç İndirimi Önerisi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapuda doğru beyan verenlerin ödüllendirilmesi için bir "değer barışı" önerdi. Özelmacıklı, tapu harcında yapılacak bir indirimle gayrimenkul satışlarının gerçek değer üzerinden yapılmasının teşvik edilebileceğini belirtti.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Oğuzhan Saylar