Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yoksulluk oranlarına ilişkin son verileri açıkladı. Buna göre, 2023 yılında yoksulluk oranı 0,9 puan azalarak yüzde 13,5 seviyesine geriledi. Ancak, bu verilerin izafi kira hesaplamasındaki eksikliklerden etkilendiği belirtildi. TÜİK, gelir dağılımı ve yoksulluk oranlarıyla ilgili göstergelerdeki sapmaların düzeltilmesi amacıyla yeniden bülten ve tablolar yayımladı.

Yoksulluk Sınırları ve Medyan Gelir

Yoksulluk oranları, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine dayanarak belirlenmektedir. 2023 yılı itibarıyla bu sınırın dikkate alınması sonucu yoksulluk oranı yüzde 13,5 olarak tespit edildi. Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alındığında ise, yoksulluk oranı son bir yılda 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 seviyesine ulaştı.

Shutterstock2460974027Jpg 1J Tg9Ub2G U S7 Cz6L0 V6 J Kg

Hane Halkı Yoksulluk Oranları

Çekirdek aile bulunmayan hane halklarında yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde 7,7’ye geriledi. Tek kişilik hane halklarındaki yoksulluk oranı da 0,2 puan düşerek yüzde 7,3 oldu. Ayrıca, en az bir çekirdek aile ve diğer bireylerden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak yüzde 17’ye düştü. Tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 13,3 seviyesine geriledi.

Wallet Feature

Medyan Gelir Nedir?

Bakan Mehmet Şimşek: "Kimse vergi vermek istemiyor" Bakan Mehmet Şimşek: "Kimse vergi vermek istemiyor"

Medyan gelir, bireylerin gelirlerinin küçükten büyüğe sıralandığında ortada kalan değeri ifade eder. Bu kavram, yoksulluk oranlarının hesaplanmasında önemli bir kriter olarak kullanılmaktadır.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay