Ekonomi

Türkiye'de En Fazla Kredi Kullanan Sektörler Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın iş birliğiyle gerçekleştirilen "Sektör Bilançoları 2023" araştırması, Türkiye'deki firmaların son beş yılda bankalardan kullandığı kredileri ortaya koydu.

Abone Ol

2023 itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 1 milyon 62 bin 328 firmanın toplamda 21,7 trilyon liralık kredi kullandığı belirlendi.

Uzun Vadeli Krediler Ön Planda

Araştırma sonuçlarına göre, bankalardan kullanılan kredilerin yüzde 66'sı uzun vadeli kaynaklardan oluşuyor. Son yıllarda düzenli bir artış gösteren kredi kullanımı, 2019'da 2 trilyon lira iken, 2020'de Kovid-19 salgınıyla birlikte 2,6 trilyon liraya yükseldi. Takip eden yıllarda da bu artış devam etti ve 2023'te toplam kredi miktarı 7,5 trilyon liraya ulaştı.

Kredi Dağılımı:

  • Uzun Vadeli Krediler: 14 trilyon 373 milyar lira
  • Kısa Vadeli Krediler: 7 trilyon 375 milyar lira

Sektörel Kredi Kullanımı

Sektörel bazda kredi kullanımlarında dikkat çeken veriler bulunuyor. En fazla kredi kullanan sektör, 6,4 trilyon lira ile imalat sektörü oldu. Bu sektördeki kredilerin yarısı (3,2 trilyon lira) kısa vadeli, diğer yarısı da uzun vadeli kredilerden oluşuyor.

İkinci sırada yer alan sektör ise 3,5 trilyon lira ile "toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı" oldu. Bu sektörde kullanılan kredilerin 2,2 trilyon lirası kısa vadeli, 1,3 trilyon lirası uzun vadeli.

En fazla kredi kullanan üçüncü sektör, 2,9 trilyon lira ile "elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı" oldu. Bu sektördeki kredilerin büyük çoğunluğu (2,7 trilyon lira) uzun vadeli.

En Az Kredi Kullanan Sektörler

Krediden en az faydalanan sektörler arasında "diğer hizmet faaliyetleri" 7,2 milyar lira, "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" 33,2 milyar lira, ve "eğitim" sektörü ise 41,2 milyar lira ile yer aldı. Bu veriler, hangi sektörlerin finansman ihtiyacının daha az olduğunu gösteriyor.