Denizli'de yaşayan 94 yaşındaki Kore Gazisi Halil Akşit, 74 yıl önceki savaşta kullandığı silahları ve hatıralarını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyor. Savaş sırasında elde ettiği eşyaların hırsızlar tarafından çalındığını öğrenen Akşit, anılarını paylaşırken gözyaşlarını tutamadı.

Kore Savaşı ve Türk Askerlerinin Cesareti

Kore Savaşı, 1950 yılında Birleşmiş Milletler’in çağrısı üzerine Türk askerlerinin Kore’ye gönderildiği önemli bir dönüm noktasıdır. Türkiye, 5. Tümen'i ile Kore'de önemli başarılar elde ederek uluslararası alanda takdir topladı. Akşit, bu dönemde yaşadığı zorlukları ve kaybettiği arkadaşlarının hatıralarını paylaşarak, savaşın acı dolu anlarını yeniden yaşadı.

94 Yaşındaki Kore Gazisi, Çalınan Hatıraları İçin Gözyaşı Döktü-1

3 Katlı Bina Yangında Küller İçinde Kaldı 3 Katlı Bina Yangında Küller İçinde Kaldı

Yaralı Arkadaşlar ve Zor Günler

Akşit, savaşta yanında can dostlarıyla birlikte mücadele ettiğini belirterek, “Savaş anında ‘Allah’ım bizi buradan kurtar’ dedim. O an geri döneceğimi düşünmüyordum” ifadelerini kullandı. Düşman askerleri tarafından pusuya düşürülen Akşit, ayağından yaralanarak zorlu günler geçirdi. Savaşta yiyecek bulmanın bile zor olduğunu anlatan Akşit, “Bir ay boyunca gemide bisküvi yedik” dedi.

94 Yaşındaki Kore Gazisi, Çalınan Hatıraları İçin Gözyaşı Döktü-2

Kayıp Hatıralar ve Duygusal Anlar

Savaş sonrası getirdiği eşyalar arasında en değerli olanın sazı olduğunu vurgulayan Akşit, “Köyde saz çalıp türkü söylerdim, herkes dinlerdi. Ama şimdi hepsi çalındı” diyerek duygularını dile getirdi. Çalınan eşyaları arasında silahlar, bıçaklar ve savaş hatıralarının bulunduğunu ekledi.

Şahika Ercümen, Serbest Dalış Dünya Kupası'nda Altın Madalyalarla Döndü Şahika Ercümen, Serbest Dalış Dünya Kupası'nda Altın Madalyalarla Döndü

Akşit, “Savaşta yaşadıklarım ve kaybettiğim arkadaşlarım hep aklımda. Sonunda hepimiz kara toprağa gideceğiz, ama hatıralarım hep benimle kalacak” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn Darp Edildi: O Anlar Kamerada Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn Darp Edildi: O Anlar Kamerada

Kaynak: IHA