Bu konuda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır ve Arı Ürünleri Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı önemli bilgiler verdi.

Adenovirüs Çocukları Etkiliyor
Dr. Elif Pınar Çakır, adenovirüslerin solunum yolu enfeksiyonlarından mide-bağırsak hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede hastalıklara neden olabilen bir virüs grubu olduğunu ve özellikle çocukları etkilediğini belirtiyor. Havuzlar ve kirli su kaynakları aracılığıyla yayılan adenovirüs, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlara yol açabiliyor.

Çakır, adenovirüs enfeksiyonlarının genellikle hafif seyrettiğini ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ciddi olabileceğini vurguluyor. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye ve hijyen kurallarına dikkat etmenin önemini vurgulayan Çakır, sık el yıkama ve temiz sularda yüzmenin enfeksiyon riskini azaltabileceğini söylüyor. Ayrıca yaz aylarında çocukların yeterince sıvı aldığından emin olunması gerektiğini de ekliyor.

Mersin’de Toroslardan sahile kadar yağmur etkili oldu Mersin’de Toroslardan sahile kadar yağmur etkili oldu

ADENOVİRÜSÜN EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLEDİĞİNİ SÖYLEYEN ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. ELİF PINAR ÇAKIR; “ADENOVİRÜSLER, SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN MİDE-BAĞIRSAK HASTALIKLARINA KADAR GENİŞ BİR YELPAZEDE HASTALIKLARA NEDEN OLABİLEN BİR VİRÜS GRUBUDUR" DEDİ

Propolis Bağışıklık Sistemini Destekliyor
Arı Ürünleri Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise propolisin içerdiği polifenoller sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen doğal bir arı ürünü olduğunu ifade ediyor. Samancı, propolisin güçlü antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ve enfeksiyonlara karşı doğal bir koruma sağladığını belirtiyor. Tıpkı arıların kovanı steril etmek için propolis kullandığı gibi, insanlar da propolisi vücut direncini artırmak ve hastalıklara karşı mücadeleyi desteklemek için kullanabiliyor. Samancı, bilimsel çalışmaların propolisin virüs ve bakterilerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarına, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı kullanılabilecek etkili ve doğal bir arı ürünü olduğunu gösterdiğini de ekliyor.

Kaynak: IHA