Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, son üç yılda yapılan çalışmaların meyvelerini topladıklarını belirterek, Türkiye'nin önde gelen tesislerinden biri haline geldiklerini ifade etti.

Üniversitenin yeni kurulan tesisinde günlük yaklaşık 500 kilogram bitki ekstraksiyonu ve bitki yağı üretiminin yapıldığını vurgulayan Bilgin, özellikle diyabet, kalp hastalıkları, prostat ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisine yönelik 60'a yakın bitkiden ekstreler ürettiklerini ve prototiplerini geliştirdiklerini söyledi. Bu çalışmaların halk sağlığına önemli katkılar sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Artvin'in coğrafi yapısının, Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz ve karasal iklimlerin etkilerini bir araya getirmesiyle Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip illerinden biri olduğunu vurgulayan Bilgin, bu potansiyeli değerlendirerek toplum sağlığına fayda sağlayacak ürünler geliştirmeyi sürdürdüklerini belirtti.

Tesisin kurulumunda görev alan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Şahin ise Artvin'deki tesisin üretim kapasitesinin yüksek olduğunu ve internet üzerinden ürünlerin satışa sunulduğunu açıkladı. Şahin, tesisin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Artvin Çoruh Üniversitesi'nin tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda öncü bir ihtisas üniversitesi olduğunu ifade etti.

Arkeoloji Dünyasının Kalbi Şanlıurfa'da Atacak: Dünya Neolitik Kongresi Arkeoloji Dünyasının Kalbi Şanlıurfa'da Atacak: Dünya Neolitik Kongresi

Üniversitenin Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise Türkiye'de birçok bitkinin ekstresinin yurt dışından satın alındığını belirterek, yeni kurulan tesisin bu eksikliği gidereceğini ve Türkiye'nin kozmetik, takviye gıda ve ilaç yapımındaki ekstre ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olacağını söyledi. Eminağaoğlu, Artvin'in barındırdığı 1400 tıbbi aromatik bitkinin 850'sinin ülkede bulunduğunu ve üniversitenin bu kaynakları etkin bir şekilde değerlendireceğini ifade etti. Artvin Çoruh Üniversitesi'nin bu çalışmalarıyla, bölgede ve Türkiye genelinde tıbbi aromatik bitkilerin bilimsel ve ekonomik potansiyelini artırarak önemli bir rol üstlendiği belirtiliyor.

Kaynak: AA