Son sınıf öğrencileri Zeynep Us ve Hande Korkmaz, bitirme tez projelerinde Dr. Öğretim Üyesi Elif Can Özcan'ın danışmanlığında atık faraş ve tramvay koltuğundan 3D yazıcı filamentleri üretmeyi başardılar.

Arkeoloji Dünyasının Kalbi Şanlıurfa'da Atacak: Dünya Neolitik Kongresi Arkeoloji Dünyasının Kalbi Şanlıurfa'da Atacak: Dünya Neolitik Kongresi

Projenin detaylarını anlatan Zeynep Us, atık faraş ve tramvay koltuğunun önce granül haline getirildiğini, ardından gerekli analizler için dog bone ve çubuk şeridi formuna dönüştürüldüğünü açıkladı.

Hande Korkmaz ise filamentlerin oluşum aşamasını şu şekilde özetledi: "Analizler tamamlandıktan sonra numuneler 3D yazıcıda kullanılabilir hale getirildi. Filamentler, nesnelerin katman katman üretilmesinde kullanılan ince, uzun ve esnek yapıdaki termoplastik malzemelerdir. Bu sayede geri dönüştürülmüş termoplastiklerden 3 boyutlu yazıcı ile yeni ürünler elde etmenin mümkün olduğunu göstermiş olduk."

Bu çalışma, atıkların geri dönüştürülmesi ve yeni ürünler haline getirilmesi konusundaki çabaların ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Gelecekte bu tür çalışmaların yaygınlaşmasıyla birlikte, daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmek mümkün olacak.

Kaynak: DHA