Bahar alerjisine neden olan en yaygın alerjenler, ağaçlar, çimenler ve çiçeklerden salınan polenler ve mantar sporlarıdır. Bahar alerjisi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma, boğazda kaşıntı, yorgunluk ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Bahar alerjisi, genellikle bahar aylarında görülür. Ancak, polen miktarı ve hava koşulları gibi faktörlere bağlı olarak, yılın diğer aylarında da görülebilir. Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında, yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Bahar alerjisi, genellikle hafif belirtilerle seyreder. Ancak, bazı kişilerde şiddetli belirtiler görülebilir. Şiddetli belirtiler, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.
Bahar alerjisinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Alerjenlerden korunarak alerji semptomlarını en aza indirgeyebilirsiniz. Polenlerden korunmak için polen yoğunluğunu gösteren hava durumu tahminlerini takip edebilirsiniz. Polen yoğunluğunu artıran rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmaktan, evin kapı ve pencerelerini kapalı tutabilirsiniz. Ev ve iş yerlerinde polen filtreli klima kullanın.
Bahar alerjisi belirtileri hafif ise antihistaminik ilaçlar ve burun spreyleri gibi reçetesiz ilaçlar, şiddetli belirtiler içinse doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları kullanabilirsiniz.
Bahar alerjisi tedavisi mutlaka doktorunuzun yönlendirmesi ile yapılmalı. Doktorunuz alerjinin şiddetine göre bir tedavi planı belirleyecektir.
Bunların yanında bol su içmek, dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli ve yeterli uyumak ve sigara dumanından uzak durmak bahar alerjinizin belirtilerini azaltmanız konusunda size yardımcı olacaktır.