AK Parti tarafından önerilen yasa tasarısı, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) gelir sağlamak amacıyla, 100 bin TL'nin üzerindeki kredi kartlarından yıllık 750 TL katılım payı alınmasını içeriyor. Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan tasarının bazı alışverişlerdeki ücret artışlarını da beraberinde getireceği tahmin ediliyor.
Vatandaş kart limitlerini düşürmeye başladı
Reuters'ın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, yasa teklifinin duyurulmasının ardından pek çok kredi kartı sahibi, limitlerini düşürmek için bankalarla iletişime geçmeye başladı. Uzmanlar, tasarının mevcut haliyle kabul edilmesi durumunda, piyasada kullanılan kredi kartı sayısında bir azalma yaşanabileceğini belirtiyor.
Bir bankacı, "Kredi kartı limitini düşürme taleplerinde artış gözlemliyoruz. Bankalar, bu tasarının olası etkilerini değerlendiriyor ve sınırlandırmak için çeşitli önlemler almayı planlıyorlar" dedi.
Sosyal medyadan tepki yağdı
Yasa tasarısında, gayrimenkul alım satımı, araç satışları gibi işlemler üzerinden de katkı payı alınması öngörülüyor. Ancak, sosyal medya platformlarında birçok kullanıcı, bankaların müşterilere tahsis ettiği kredi kartı limitinin, bu miktarın harcanacağı anlamına gelmediğini belirterek, alınacak ücretin limit üzerinden belirlenmesinin haksızlık olduğunu ifade ediyor.
İktisatçı Mahfi Eğilmez ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kredi kartı limitinden ya da kullanılan krediden vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bu durum, kavram kargaşasına yol açıyor" dedi.
Kredi Kartı Kullanım İstatistikleri
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 126 milyon kredi kartı bulunuyor ve bu yıl ağustos ayında yaklaşık 1,25 trilyon lira büyüklüğünde işlem gerçekleşti. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle, vatandaşların alışverişlerinde kredi kartlarına olan bağımlılıkları giderek artıyor. Yıllık faiz oranlarının %70'i aşmasıyla birlikte, taksitli alışveriş imkanı sunan kredi kartları daha fazla tercih edilmeye başlandı.