Onca zamandır yazıp-çizerim, bu konuya birçok kez değinmeme rağmen maalesef yıllardır çözülemeyen ve hala kanayan yara olarak bekleyen KÖPEK BARINAK MESELESİ..
Yapılması gereken; tüm yerel yönetimlere (BELEDİYELERE) devletin YASAL ZORUNLULUK getirmesiydi. Geçte olsa, o yasa da çıktı. Ancak nüfusu 75 binden az ilçeler için 2025 yılı sonuna kadar süre verildi..
Yasa ne diyor?
‘’-Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2023, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kuracak.
-Belediyeler, üç yıl süreyle hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak.
-Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
-Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.
-Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
- Rehabilite edilen hayvanlar, Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydedilecek.
-Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların, bakımevine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esas olacak.
-Rehabilite edilmemiş sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak veri tabanına kaydedilecek. Geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, köpekler alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınacak. Bakanlık da bu kapsamdaki köpeklerin kısırlaştırılmasına her türlü yardımda bulunacak.’’
Velhasıl 2021-Kasım ayında Bucaklı vatandaşların feryatları, şikayetleri sosyal medyayı kasıp kavuruyor..
Neler mi var?
Neler yok ki..
İşte sahipsiz sokak köpekleri yüzünden okula gitmekte zorlanan hatta korkan çocukların durumu,
İşte tavuk, hindi gibi kanatlı hayvanların sahipsiz sokak köpekleri tarafından telef edilmesi,
İşte sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan vatandaşlar hali,
Gibi, gibi devam ediyor..
Çare nedir?
Eğer yasal süreyi beklersek Bucaklı vatandaşlar yandı ki ne yandı..
Bucak Belediyemizin hemen sorumluluk yüklenip bu işe el atmalı ve 2025 yılını beklemeden sorunu kökten çözmelidir..
Bu hamleyi 5 bin nüfuslu Tefenni Belediyesi yaptı, Burdur Belediyesi çok önceden yaptı, koskoca Bucak İlçesi daha neyi bekliyor ki?
Biraz araştırdım, Tefenni Belediyesi nasıl çözmüş bu meseleyi?
Barınak için mekan belirliyor, veteriner buluyor ve operasyon başlıyor..
Belediyemiz mali açıdan uygun olmadığını düşünüyorsa; Bucaklı bir dünya burjuva ya da zengin insan var, böyle bir hayırlı girişimden asla kaçırmaz. Yeter ki belediyemiz yer göstersin, veteriner ayarlasın, gerisi hallolur gider..
Veterinerlik mesleği olan BELEDİYE BAŞKANIMIZ:
‘Şu sorunu çözün, tarihe geçin!’
Sayın vekillerimize hasletten rica ediyorum:
Lütfen!
Bu konuya sizler de destek verin!
Bucak ilçemizin hak ettiği; örnek hayvan rehabilitasyon merkezi (KÖPEK BARINAK EVİ) açılsın..
Haftaya başka bir yazımda görüşmek üzere sağlıkla ve sevgiyle kalın..
SOKAK GAZETECİSİ
Bucak-BURDUR