Hemen lafı eveleyip-gevelemeden direkt söyleyeyim:

YAKIN VADEDE ÇOK ZOR!

Neden?

Çünkü tam 10 yıl önce (2014) iklim uzmanlarından harita üzerinden izlemiştim, tehlikeyi çok kez yazmıştım, bilim adamları bu bölgemizin Türkiye’nin en kurak yerleri olarak öngörülmüştü..

2024 yılına gelindiği zaman iklim uzmanlarının-bilim adamlarının öngörüleri maalesef doğru çıktı..

Yeraltı su kaynaklarımız her yıl biraz daha azalacağı gün gibi aşikardır..

Sayın Belediye Başkanımız Hülya Hanım, Bucak ilçemiz için hayati ve dev sorunu, seçilir seçilmez kucağında buldu.. 

Gayet makul ve akıllıca hemen sondaj vurma seferberliğine girişti, sorunu bir parça da olsa, kısmi de olsa çözüme kavuşturmaya çalıştı ancak yetersiz kalan su nedeniyle 24 saatlik BUCAK içi su kesintiler başlattı, elbette kıyamet koptu..

Bence oraya gider, buraya posta koymaya gerek yoktur.. 

Yok belediye başkanımızı yedirmeyiz, yok hainler var gibi söylemler destek gibi görünse de tam aksine belediye başkanına yardımcı olmaz, işi iyice çıkmaza sokar..

Peki, nasıl olmalı?

SU SORUNU, Bucaklı vatandaşlara ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE anlatılır, gelinen son durum ve sondaj çalışmasından beklentiler dillendirilir, konuya muhatap tüm paydaşların desteği (veren-vermeyen) alınmaya çalışılır, bu şekilde yola devam edilir..

Ara not: 
Ben bilgi ve deneyim ışığında düşüncelerimi aktarıyorum, hiç kimse başka bir mana aramaya kalkmasın, artık aptallıkta iyice tescillenmesin NOKTA..

Gelelim benim önerilerime:

Bu devasa sorunla gelecekte nasıl yaşarız?

İlk iş çok katlı apartmanların amma aşağıya, amma yukarıya 5-10-15 TONLUK (KAT SAYISINA GÖRE) hidrofor koyması gerekiyor, bunun planlamasını en kısa zamanda hemen yapmaları lazım. Su kesintilerinde; asgari su kullanımına devam edebilmek için bir seçenektir..

Araba yıkama işletmeleri esnafları çok kızacaklar ama bence hemen kapatılmaları gerekiyor..

Çok ya da aşırı su kullanan mermer işletmelerine içme suyu yerine başka su kaynakları gösterilmeli (baraj suyu gibi) ya da bulunmalıdır..

Her apartmanda yağmur suyu toplama sistemi kurulmalıdır, toplanan bu suların bahçe-bitki gibi işlerde, gerekirse içmede kullanılmalıdır..

Başka fikir ve önerisi olanlar yazının-paylaşımın altına yorum yazabilirler..

Diğer yazılarımda buluşmak dileğiyle; sağlıklı ve sevgiyle kalın..

Sokak Gazetecisi
Bucak-BURDUR