Hacer Usta, 13 yıldır taş ocağında çörek ve simit pişiriyor Hacer Usta, 13 yıldır taş ocağında çörek ve simit pişiriyor

Görenler Gözlerine İnanamıyor! Van Gölü'nde Saçlar Nasıl Sararıyor?
Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, yaz aylarında serinlemek isteyen çocukların saçlarını sarıya dönüştüren ilginç bir özelliğe sahip. Galatasaray’ın ünlü futbolcusu Mauro Icardi’nin saç rengine benzetilen bu durum, Van Gölü’nün sodalı suyunun etkisiyle gerçekleşiyor. İşte, Van Gölü'nde saçların neden sarardığına dair merak edilenler.

Van Gölü'nde Saçlar Sararıyor: Neden ve Ne Zaman Dönüşüyor?-1

Van Gölü Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Van Gölü, Türkiye’nin en büyük ve dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinir. Denizden yüksekliği 1700 metre, yüzölçümü 3 bin 713 kilometrekare ve derinliği 451 metre olan bu göl, doğal güzellikleri ve saklı koylarıyla ünlüdür. Yaz mevsiminde Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayan kıyılarıyla dikkat çeker.

M Rm78 1722964992 8167 W750 H500

Van Gölü’ne Giren Çocukların Saçları Neden Sararıyor?
Van Gölü’ne giren çocukların saçları, gölün sodalı suyunun etkisiyle sararmaya başlıyor. Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi'nde gölde yüzen çocuklar, bu değişimin gölün sodalı suyundan kaynaklandığını belirtiyor. Mahalleli Ekrem Tan, çocukların saç ve kaşlarının yazın sarardığını, kışın ise eski rengine döndüğünü ifade ediyor.

Van Gölü'nde Saçlar Sararıyor: Neden ve Ne Zaman Dönüşüyor?-2

Sodalı Su ve Güneşin Saç Üzerindeki Etkileri Nedir?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, sodalı suyun ve güneş ışığının saç üzerindeki etkilerini açıkladı. Prof. Dr. Özkol, “Gölde yüzen çocukların saçları, sodanın açıcı etkisi ve güneşin etkisiyle sararıyor. Özellikle kumral ve kızıl saçlı çocuklarda bu değişim daha belirgin oluyor. Saçlar, yaz boyunca gölde sık sık yüzülmesi nedeniyle sarar, kışın ise eski haline döner,” dedi.

İstanbulspor'un 19 Yaşındaki Futbolcusu Kansere Yakalandı! İstanbulspor'un 19 Yaşındaki Futbolcusu Kansere Yakalandı!

Van Gölü'nde Saçlar Sararıyor: Neden ve Ne Zaman Dönüşüyor?-3

Saçların Sararması Sağlık İçin Risk Taşır mı?
Prof. Dr. Özkol, saçların sararmasının cilt ve sağlık üzerindeki etkilerini de değerlendirdi. “Kışın etki ortadan kalkar ve saçlar normale döner. Ancak önemli olan saçların sararması değil, vücudu korumaktır. Yüksek rakım ve güneşin etkisiyle cilt yanıkları riski artar. Bu yüzden çocukların vücutlarını güneşten korumaları gerekir,” uyarısında bulundu.

6 Yaşındaki küçük Ressam Meryem! 6 Yaşındaki küçük Ressam Meryem!

Van Gölü'nde Saçlar Sararıyor: Neden ve Ne Zaman Dönüşüyor?-5

Van Gölü'nde Saçların Sararması Çocukları Nasıl Etkiliyor?
4. sınıf öğrencisi Semih Gök (11), yaz tatilinde gölde yüzmenin saçlarını sarıya dönüştürdüğünü belirtti. Gök, “Yaz tatili başlayınca her gün Van Gölü'ne giriyoruz. Saçlarımızın sarı olması bizi mutlu ediyor. Bu durumdan memnunuz,” şeklinde konuştu.

Yaz Gecelerinde Sağlıklı Uyku İçin Yün ve Pamuk! Yaz Gecelerinde Sağlıklı Uyku İçin Yün ve Pamuk!

Kaynak: Haber Merkezi